avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit de angajator

Buna ziua. Am o problema cu fostul angajator si neplata salariului. Am lucrat vreme de un an pentru acest angajator, avand incheiat un contract pe suma de 1200 ron, in timp ce suma primita era de 3500 ron pe luna. Am primit de fiecare data suma cuvenita, mai putin pe luna februarie. In toata aceasta perioada am fost plecata si pe o nava, fiind trimisa de firma, remuneratia fiind de 1600 EUR. Din pacate singurul contract cu ei este cel de 1200 ron. Totusi, exista viramente bancare din alte luni petrecute si pe nava, din care reiese clar ca luam si 6000 ron pe luna. Cererea de incetare s-a semnat pe 31 martie si se specifica faptul ca angajatorul se obliga sa imi plateasca drepturile salariale la zi plus un salariu compensatoriu.
Cum ma sfatuiti sa procedez? Am vreo sansa sa primesc suma reala cuvenita (pe februarie si martie plus compensatoriu ar fi peste 15000ron) sau doar conform sumei din contract?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 7 Aprilie 2016
elagheorghe a scris:
Cum ma sfatuiti sa procedez? Am vreo sansa sa primesc suma reala cuvenita (pe februarie si martie plus compensatoriu ar fi peste 15000ron) sau doar conform sumei din contract?

Desigur, ati savarsit in complicitate (daca nu in coautorat) cu angajatorul infractiunea de evaziune fiscala si obtinere de venituri nedeclarate. Luati legatura cu un jurist.
Buna seara,
Atat timp cat salariul inscris in CIM era de 1200 lei nu cred ca veti putea obtine in instanta alte sume. Venitul salarial poate fi mai mare decat salariul de incadrare si poate cuprinde premii, poate diurna (cat ati fost pe nava), sume care nu trebuie inscrise in CIM, insa care ar trebui sa se regaseasca in statul de plata.
Nu cred ca dvs puteti fi acuzata de complicitate la evaziune:)
"Munca la gri" poate fi sanctionata de institutiile abilitate.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

In cazul in care nu ati semnat state de plata si nici nu exista alt document justificativ care sa demostreze cuantumul acelui salariu, atunci va fi foarte greu de dovedit/primit suma reala.

In schimb, puteti fi acuzata de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala ...chiar exista, in practic, deschise astfel de dosare.
Buna ziua,
Totusi, exista viramente bancare
= alte documente justificative care atesta plata salariului.
Aceste documente atesta plata salariului nu si componenta acestuia (salariu de baza+premii+diurna).
Viramentele bancare cuprind si suma nementionata in c.i.m. ?

Alte discuții în legătură

Declaratie bani la gri eleonora78 eleonora78 Buna ziua, as dori sa stiu cum pot declara banii primiti ca salariu dar care nu se regasesc pe stat? La angajare am negociat si acceptat un salariu de ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare salariu compensatoriu a.danut a.danut Buna ziua! Numele meu este Danut si am lucrat la o firma de webdesign. In data de 04 august 2009 am primit preavizul de concediere. Contractul a fost ... (vezi toată discuția)