avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contabil si cenzor in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contabil si cenzor in asociatia de proprietari

Buna ziua, am si eu o intrebare.
De curand in asociatia noastra de proprietari a intervenit o schimbare prin plecarea cenzorului nostru. Am angajat o contabila care s-a oferit sa fie si cenzor. Avand in vedere conflictul de interese intre cele doua functii, nu am gasit nicaieri specificat daca contabila poate fi si cenzor in acelasi timp. Dar in urma unor discutii pe aceasta tema, tot doamna contabila a propus ca sa fie cenzor o ruda a sa de gradul 1, respectiv fiu sau fiica, care au si ei studii economice. Intrebarea mea este daca este legal acest lucru.
Multumesc anticipat pentru raspuns !:)
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:43, 16 Iulie 2016
Avand in vedere ca cenzorul prin dispozitiile in vigoare are autoritatea si calitatea sa verifice si sa vizeze pentru legalitate,lunar,documentele asociatiei de proprietari este incompatibila exercitarea de catre aceiasi persoana in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari concomitent si a functiei de contabil si de cenzor
Daca nu se poate numi cenzor intern,dispozitiile in vigoare prevad obligatia angajarii de cenzor extern prin persoana specializata acreditata CECCAR
multuesc pentru raspuns !
Contabila este externa si este autorizata CECCAR dar ea voia sa isi puna fiica sau fiul sa fie cenz. Ea mi-a bagat sub nas art.12 lit.i din normele actualizate la legea 230 " nu pot ocupa functii in comitetul executiv si in comisia de cenzori membrii avand grade de rudenie, pana la gradul al 4-lea inclusiv." si imi comunica ca nu este si cazul nostru. Adica poate sa fie ea contabil si unul din copii ei cenzor. Este corect? si daca este specificat in vre-o lege acest lucru.
Va multumesc.
Legea nu prevede dispozitii concrete in solutionarea de astfel de cazuri
In speta dv,avand in vedere gradul de rudenie intre cenzor si contabil,exista posibilitatea ca in timp,sa apara suspiciuni si interpretari asupra obiectivitatii si impartialitatii verificarii de catre cenzor asupra activitatii contabilului
daca este membru CECAR ar trebui sa stie ca cele doua activitati sunt incompatibile pentru o singura persoana.

Pe de alta parte, trebuie sa fie o comisie de cenzori formata din minim 3 persoane.
Doar cezorul extern poate sa fie unul singur
oret20 a scris:
... doamna contabila a propus ca sa fie cenzor o ruda a sa de gradul 1, respectiv fiu sau fiica, care au si ei studii economice. Intrebarea mea este daca este legal acest lucru.

Da, este legal si nu este nici o incompatibilitate intre mama si fiu daca unul este contabil si celalalt cenzor, fiecare din ei angajati din afara asociatiei.
Avand in vedere ca mama este experta, membru CECCAR, eu sugerez ca dansa sa fie cenzor iar tanarul economist sa fie contabil. Tanarul este economist si poate tine contabilitatea dar ca sa fie cenzor trebuie sa aiba minim 5 ani vechime in functia de economist asa cum prevede legislatia cu privire la cenzorat.


Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Verificare liste cote de intretinere Va rog sa-mi spuneti ce cod CAEN/obiect de activitate trebuie sa am la PFA sau SRL pentru a face verificari de liste plata cote de intretinere la asociatiile ... (vezi toată discuția)
Cenzor la asoc. proprietari ? cetateandezamagit cetateandezamagit In caz ca nu se poate alege o comisie de cenzori, se poate angaja una persoana autorizata si anume \"Contabil autorizat membru CECAR\" care poate emite ... (vezi toată discuția)