avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... legalitate carte identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

legalitate carte identitate

Am o mama de 92 de ani - in 2013, de la domiciliul ei, I s-a furat cartea de identitate (impreuna cu bani, card) si cu ajutorul meu i s-a eliberat o noua carte de identitate - deoarece autorul nu a fost arestat, de comun accord, am pastrat eu cartea de identitate (I-am dat o copie pentru pensie) cu conditia de a-I returna C.I. oricand are nevoie de original.
Fratele meu care sta in Germania si care vine in ultimii ani sa-si arate grija fata de mama lui (22 de ani nu l-a interesat ca are parinti) s-a laudat ca I-a facut in 2015 o noua carte de identitate desi stia ca la mine exista acest act (probabil pentru efectuarea unor acte de care eu sa nu stiu)
Intrebare: daca acest act, eliberat prin declaratie falsa de pierdere, exista cu adevarat, este legal sau nu? sau poate fi contestat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: simircea , utilizator 12:04, 13 Aprilie 2016
simircea a scris:

Totusi, repet intrebarea: poate fi legal un document facut pe baza unei declaratii mincinoase?
Daca da, inseamna ca aceasta este adevarata Romanie, unde minciuna este ceva normal chiar si pentru stat.

Puteti intreba si de 100 de ori, raspunsul va fi acelasi: Da, CI este valabila. Era mama in posesia CI, asa cum spune legea si cum ar fi normal? Nu. Deci despre ce declaratie mincinoasa vorbiti?

Pana una-alta, dvs. ati incalcat legea retinandu-i-o si daca atunci cand a fost (daca a fost) la Evidenta spunea ca n-o mai are pentru ca i-ati luat-o puteati fi amendat cu amenda intre 75 si 150 de lei:

Art. 25
(1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi retinut in afara cazurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2)Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.

Art. 43
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.....
c) nerespectarea dispozitiilor art. 25 si 36, cu amenda de la 75 lei la 150 lei.

[ link extern ]

Daca mama n-ar fi fost de acord nu o putea tarai fratele la Evidenta cu forta.
Si ce va retine s-o intrebati care e situatia?
Eu nu am retinut CI - am asigurat doar siguranta pentru a nu fi furat din nou. In situatia in care stii unde se afla CI nu poti da declaratie ca este pierdut sau furat deoarece este declaratie mincinoasa - pe baza declaratiei "nu am CI, este la fiul meu" nu se fac documente, faptul ca nu ai CI trebuie motivat dar cu adevar nu minciuna.
Dar asa este realitatea: intentiile mele bune trebuie amendate de lege iar intentiile mizerabile de a face acte fara stirea mea sunt normale; sa va dau un exemplu , ca sa intelegeti mai bine:
a doua zi dupa inmormantarea tatalui meu, mama si fratele meu au incercat succesiunea fara mine dar au avut ghinionul ca notarul sa fie corect...
In concluzie este mai bine sa stati de-o parte. Se vede treaba ca mama dvs. il prefera pe fratele dvs. indiferent de situatie. Ati vrut sa faceti un bine, noi va intelegem, dar familia dvs. se pare ca nu, asa ca nu va mai necajiti. In orice caz ultimul act de identitate al mamei dvs.este si ramane valabil indiferent de motivele care au stat la baza eliberarii lui. Daca inca se mai afla la dvs. mergeti si predati-l la serv. de evidenta a persoanelor. Si iertati-o pe mama ca e si ea batrana si bolnava. Numai bine!
Multumesc, voi proceda intocmai cum m-ati sfatuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situaţie încurcată, am pierdut cartea de identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit. Andreibas Andreibas Buna ziua, Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în ... (vezi toată discuția)
Expirare carte de identitate, lipsa act spatiu simonutza10 simonutza10 Va comunic ca am C.I. expirata de vreo 2 saptamani, ieri am fost la Evidenta populatiei pt a ma interesa ce acte imi trebuie ca sa imi fac CI. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Buletin facut la adresa mea fara consimtamantul meu daniela lavinia daniela lavinia Buna ziua, as dori sa stiou unde se pot face reclamatii impotriva celor care isi scot buletine pe o adresa fara a fii luati in spatiu de catre propietarul ... (vezi toată discuția)