avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! As avea nevoie de ajutor pentru situtia urmoatoare.

La interviu i-am comunicat angajatorului ca asteptarile mele salariale sunt intre 2000 - 2500 de lei, ceea ce ei au considerat ca este mult. Dar au fost dispusi sa imi dea 1800 de lei plus bonuri pentru norma intreaga (in conditiile in care contractul este pe jumatate de norma) ca sa raspunda la asteptarile mele.

Cand s-au impartit bonurile am primit doar 10. Mi s-a spus ca este o greseala si ca imi vor da restul luna viitoare. In ziua de salariu mi-a fost virata in cont suma de 1, 692 de lei.

In contract nu scrie nimic despre bonuri, este mentionat doar salariul brut de 2544 de lei, ceea ce din cate stiu eu inseaman ca trebuia sa primesc oricum 1800 de lei indiferent de numarul de bonuri primit. Nu este mentionat nimic legat de salariul net.

Cand am vorbit cu angajatorul in legatura cu salariul mi-a spus ca e posibil sa se fi scazut pentru ca eu nu am inceput sa lucrez pe data de 1 a lunii, ci pe 2 sau 3. Si ca in orice caz se opreste si impozitul pentru bonuri.

Imi puteti spune, va rog, daca intr-adevar asa este? Iar daca nu, imi pot da demisia fara preaviz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2016
Sharly, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 12 Aprilie 2016
Daca acordarea bonurilor de masa nu este mentionata in CIM, sau in Regulamentul intern nu puteti imputa angajatorului nimic in aceasta speta.
Daca nu ati inceput activitatea in prima zi lucratoare a lunii, este normal ca salariul net sa fie mai mic decat cel pentru o luna intreaga.
Pentru bonurile de masa, care sunt asimilate veniturilor de natura salariilor, se opreste impozit. Nu se retin contributii pentru BASS.
Daca angajatorul nu a respectat una din obligatiile sale prevazute in CIM, se poate demisiona fara preaviz comform art 81 (8) din Codul muncii.
In CIM nu se fac referiri la salariul net, pentru ca acesta depinde de mai multi factori, care nu se cunosc la incheierea acestuia ( modificari ale grilelor si cotelor de impozit, modificari ale deducerilor personale, etc).
Ce motiv aveti pentru a demisiona fara preaviz, deoarece din ce spuneti dvs nu ar exista o obligatie prevazuta in sarcina angajatorului si pe care acesta a incalcat-o?

Daca sinteti in perioada de proba puteti demisiona fara preaviz:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
cdcd a scris:


Daca sinteti in perioada de proba puteti demisiona fara preaviz:
....


De ce sa mai demisioneze daca se afla in perioada de proba ?

Articolul invocat de dvs nu se refera la demisie. Demisia fara preaviz este prevazuta la art.81 alin.8 C.mun.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca este in perioada de proba poate sa inceteze contractul de munca printr-o simpla notificare, fara sa mai fie nevoie de preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ContSters329374 ContSters329374 Buna ziua! In urma cu 26 de zile am semnat contractul indivdual de munca dar pana la acesta data nu mi s-a eliberat nicio copie. Mentionez faptul ca vreau sa ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca/demisie in perioada de proba consumator_IT consumator_IT Buna seara, M-am angajat de aproape o luna (fara 8 zile), deci sunt inca in perioada de proba de 90 de zile. Din pacate, postul nu corespunde deloc ... (vezi toată discuția)
Pot sa demisionez la zi fara completarea unui preaviz? nasha nasha Sunt asistent in brokeraj, si de cateva zile firma a anuntat taierea bonurilor de masa pe o perioada de 6 luni,pe motiv ca \"lucrurile nu merg prea ... (vezi toată discuția)