avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca/demisie in perioada de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca/demisie in perioada de proba

Buna seara,

M-am angajat de aproape o luna (fara 8 zile), deci sunt inca in perioada de proba de 90 de zile. Din pacate, postul nu corespunde deloc asteptarilor mele.

Ori domnisoarele de la HR si cu viitoarea sefa mi-au prezentat cu buna stiinta postul ca fiind mai tehnic decat acesta este de fapt, fiind presate de timp pentru a angaja un om, ori pentru ele acest post chiar reprezinta ceva tehnic. M-am lamurit cum sta treaba.

Intrebarea mea este urmatoarea: daca imi prezint acum demisia, va exista o perioada de preaviz dupa care pot pleca, sau aceasta intra in vigoare din ziua in care este luata la cunostiinta de catre angajator? Presupunand si ca angajatorul va decide unilateral incetarea contractului de munca, este obligat sa ofere o perioada de preaviz?

Se mai aplica acest concept de ''preaviz'' in perioada de proba?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 7 Februarie 2013
Nu este necesara demisia, faceti o simpla notificare catre angajator ca doriti incetarea CIM in timpul perioadei de proba, conform art.31 din Codul muncii. Nu exista preaviz in acest caz.


ART. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
consumator_IT a scris:

.....

Intrebarea mea este urmatoarea: daca imi prezint acum demisia, va exista o perioada de preaviz dupa care pot pleca, sau aceasta intra in vigoare din ziua in care este luata la cunostiinta de catre angajator? Presupunand si ca angajatorul va decide unilateral incetarea contractului de munca, este obligat sa ofere o perioada de preaviz?
.....



1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta rin demisie fara preaviz, in conditiile art. 81 alin.7 si 8 C. muncii.

2. De asemenea, in afara de cele doua modalitati de incetare prezentate mai sus - demisie si incetarea in perioada de proba - mai aveti posibilitatea de a solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. . In acest caz, nu se acorda preaviz.

3. De asemenea, angajatorul are posibilitatea de a va inceta c.i.m. in perioada de proba - art.31 alin.3 C.mun. - situatie in care puteti beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba crisu_10 crisu_10 buna ziua.sunt angajat de 1 luna si putin la un magazin non stop.am solicitat demisia si vreau sa stiu daca e obligatoriu sa respect preavizul?mentionez ca ... (vezi toată discuția)