avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate

La o licitatie am posibilitatea de a participa insa sociatatea mea nu are o anumite acreditare ISCIR.

In documentatie este precizat ca daca nu am acel certificat pot sa am sustinere din partea unui alt operator economic care are acel certificat.

1.Ce presupune aceasta sustinere? Doar un acord de sustinere semnat de cei ce au autorizatia ISCIR si copie dupa autorizatie? sau trebuie sa prezinte toate documentele care sa rezulte ca nu se incadreaza in prevederile art 180 si 181?

2. Sustinatorul trebuie sa prezinte toate certificatele constattoare precum si celelalte documente si declaratii

3. Care este difereta intre un sustinator si un subcontractant?

4. Ce acte trebuie sa prezinte subcontractantul pentru a putea sa-l folosesc la licitatie pentru acea autorizatie ISCIR?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: razvan911 , utilizator 23:25, 18 Ianuarie 2010
Aceste intrebari trebuia sa i le puneti organizatorului acelei licitatii!B-)
Pun aceasta intrebare aici pe forum deoarece nu am gasit nici in OUG 34 SAU in Legea 925 raspunsul la aceasta intrebare: Care este diferenta intre sustinator si subcontratant si ce documente trebuie sa prezinte fiecare?
Art.Art.190, alin.(1), (2), (3) reglementeaza conditia de suistinator.Acesta trebuie sa va sustina cu acea acreditare si sa semneze un angajament ferm autentificat la notar(ca sa fie autoritatea contractanta sigura).Pe langa angajament mai trebuie declaratie privind neincadrarea la art.180 si 181., si copie legalizata dupa ISCIR.
Subcontractantul are o anumita parte din lucrare, si daca ar fi sa subcontractati numai respectiva parte ar fi acoperita de acreditare, iar restul de lucrare ar fi neacoperita.Asa ca solutia este ori sustinerea, ori asocierea.
Eu va sugerez sustinerea, e mai simpla si nu necesita prea multe documente....daca aveti nevoire de un model de angajament, sa-mi spuneti.

O zi buna!
@razvan911

Voi incerca eu sa raspund la intrebarile tale.

1. Sustinerea din partea unui alt operator economic decat ofertantul poate fi de doua feluri:
a) Sustinerea capacitatii economico - financiare (caz in care sustinatorul prezinta situatiile financiare care dovedesc o anumita cifra de afaceri, un anumit profit, anumiti indicatori ca de exemplu solvabilitatea patrimoniala sau scrisori de bonitate, etc - tot ceea ce Autoritatea Contractanta a gasit de cuviinta sa solicite la capitolul Capacitate economico - financiara.
b) Sustinerea capacitatii tehnico - profesionale (caz in care sustinatorul va prezenta declaratia privind lista contractelor similare derulate in ultimii ani (cu sau fara copii ale contractelor si recomandarilor de la beneficiar, dupa caz) declaratii privind numarul de personal de specialitate angajat in proiect, certificari de specialitate, etc.
c) Cel ce ofera sustinerea capacitatii nu trebuie sa se gaseasca in situatiile prevazute la art 181 si 182 din OUG 34/2006 cu modificari si completari. Ceea ce presupune ca operatorul economic sustinator TREBUIE SA PREZINTE TOATE DOCUMENTELE SOLICITATE LA CAPITOLUL "ELIGIBILITATE" (declaratii pe proprie raspundere, certificate de taxe si impozite, certificat constatator, certificat de inregistrare la ONRC, cazier judiciar, etc (depinde cat de inventiva e fiecare A.C.) respectiv, tot ce prezinta si ofertantul la sectiunea "Eligibilitate". Asta daca vreti sa fiti suta la suta corect si dosarul d-voastra sa fie impecabil, sa nu poata sa va gaseasca nimeni nod in papura. Totusi, exista AC care accepta doar declaratiile pe proprie raspundere cf carora sustinatorul nu se incadreaza....Nu v-as sfatui totusi sa luati calea mai simpla pentru ca s-ar putea sa aveti nesansa de a da pentru o AC care cunoaste legea si o interpreteaza restrictiv.
2. Dupa cum am zis mai sus, teoretic si recomandabil, da. Daca alegeti sa nu, o faceti pe propriul risc.
3. In cazul sustinerii capacitatiii, se presupune ca sustinatorul isi angajeaza o oarecare raspundere pentru bunul mers al contractului - desi acest lucru nu este prevazut clar in lege si de obicei nu se reflecta in contractul de achizitie publica. In situatia in care aveti un subcontractant, raspunderea contractuala in ansamblu ramane a d-voastra, a ofertantului si raspundeti in fata AC pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, iar subcontractantul e raspunzator in fata d-voastra pentru neindeplinirea obligatiilor lui. Diferenta esentiala in termeni concreti este ca un sustinator nu face nimic pe parcursul derularii contractului (da doar cateva declaratii in etapa de licitatie si se presupune ca intervine daca ofertantul pe care l-a sustinut este depasit de evenimente), pe cand subcontractantul chiar va presta/executa/furniza in cadrul contractului de achizitie publica.
4. Documentele de eligibilitate - vedeti mai sus la pct.1, o declaratie de sustinere a capacitatii tehnico - profesionale (va pot trimite model) precum si respectiva certificare ISCIR, asa cum este solicitata (copie legalizata, copie cf cu originalul, in termen, etc.)

Sper sa va fie de folos explicatiile si va stau la dispozitie pentru alte clarificari.
Am nevoie urgent de un model de Acord de sustinere. Ma puteti ajuta?

Multumesc frumos,

Vlad

Alte discuții în legătură

Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cerere de oferta neagumarius neagumarius Buna ziua. Ma intereseaza urmatorul aspect: am un srl si doresc sa particip la o cerere de oferta, pentru un contract de servicii. In fisa de date este ... (vezi toată discuția)
Capacitatea tehnica si/sau profesionala Marius Cocean Marius Cocean Buna seara, poate cineva sa dea un raspuns clar la urmatoarea chestiune? Conform disp. art. 190 alin 2 din OG 34/2006 ) In cazul in care ... (vezi toată discuția)