avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice cerere de oferta
Discuție deschisă în Achiziţii publice

cerere de oferta

Buna ziua.

Ma intereseaza urmatorul aspect: am un srl si doresc sa particip la o cerere de oferta, pentru un contract de servicii. In fisa de date este mentionat faptul ca se solicita la Capacitatea Tehnica si Profesionala, prezentarea certificatului ISO 9001 si ISO 14001. Deoarece firma nu este de foarte mult timp pe piata, nu am dobandit experienta necesare pentru a ne certifica. Intrebarea este: ma poate sustine o alta societate care are ISO 9001 SI 14001? Si este obligatoriu ca societatea respectiva sa aiba trecut ca activitate, in codul CAEN, ceea care este mentionata in documentatia de atribuire sau poate avea orice activitate?

Cu stima,
Aurel Neagu
Cel mai recent răspuns: mariarux , utilizator 11:44, 9 Februarie 2012
ce intelegeti prin sustinere?
Daca in caietul de sarcini este prevazut ca ofertantul trebuie sa fie certificat ISO 9001 si ISO 14001, aceasta este o conditie obligatorie a ofertantului si trebuie respectata.
Daca va ganditi la faptul ca alta firma , care este certificata va participa la licitatie, iar apoi aceasta sa va subcontracteze/cesioneze lucrarea dvs., conditia este ca aceasta firma sa aiba codul CAEN principal sau secundar prin care este autorizata sa desfasoare astfel de lucrari. Trebuie sa cititi in caietul de sarcini ce conditii explicite trebuie indeplinite de catre ofertant,daca poate sa se prezinte ca si Antreprenor General la licitatie.
Eu voi fi ofertant, codul meu CAEN este pe transport marfuri, dar nu detin ISO 9001 SI 14001. Ma poate sustine alta societate care are ISO 9001 SI 14001, dar al carei cod CAEN este pe comert?

Va multumesc!
Nu exista sa va sustina in aceste certificari.
Acestea sunt date individual fiecarei firme care are implementate aceste sisteme pe codurile CAEN ale acelei firme.Tot ce poate face este sa va recomande, dar asta nu va ajuta la licitatie.

Dar in urmatorul articol spune asta: Art. 190 - (1) Capacitatea tehnică si profesională a ofertantului/candidatului poate fi susţinută, pentru îndeplinirea unui contract, si de o altă persoană, indiferent de natura relaţiilor juridice existente între ofertant/candidat si persoana respectivă. (2) În cazul în care ofertantul/candidatul îsi demonstrează capacitatea tehnică si profesională invocând si susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1), de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în formă autentică, prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia candidatului/ofertantului resursele tehnice si profesionale invocate. Persoana care asigură susţinerea tehnică si profesională nu trebuie să se afle în situaţia care determină excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180. (3) Atunci când un grup de operatori economici depune oferta/candidatura comună, capacitatea tehnică si profesională se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului. În cazul în care grupul beneficiază de susţinerea tehnică si profesională a unei/unor terţe persoane, capacitatea tehnică si profesională se demonstrează în condiţiile prevăzute la alin. (2).

Dar dvs. spuneti daca in fisa de date imi cere ISO 9001 SI 14001 si eu nu am, nu pot participa la licitatie cu sustinere din partea unei alte firme care are aceste standarde?

Conform art.11^1 din HG 925 susținerea se face doar pentru capacitatea financiara si tehnic/profesionala.
Cerintele privind ISO 9001 si 14001 nu intra in aceste categorii, fiind categorii separate conform art. 176 din OUG 34.
De asemenea, conform anexei 2 la Ord.509 nu se pot solicita aceste documente sustinatorului.

In concluzie, ofertantul nu poate prezenta aceste certificate apartinand altui operator, invocand sustinerea conform art.11^1.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
vlad nicolae, moderator

Alte discuții în legătură

Licitatii publice - participare in asociere ana2000 ana2000 Am participat la o licitatie publica , un proiect complex cu lucrari de drumuri,retele electrice,retele de telecomunicatii, retele de gaz,retele de apa si ... (vezi toată discuția)
Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate razvan911 razvan911 La o licitatie am posibilitatea de a participa insa sociatatea mea nu are o anumite acreditare ISCIR. In documentatie este precizat ca daca nu am acel ... (vezi toată discuția)
Capacitate profesionala dovedita prin sustinere henriettebondar henriettebondar Buna ziua, Atestatul APDP se poate considera ca sustinere a capacitatii tehnice a unei firme? Avand in vedere prevederile art.190 din OUG nr.34/2006: ... (vezi toată discuția)