avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modalitatea de aplicare a Amenzilor Disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modalitatea de aplicare a Amenzilor Disciplinare

Care este modalitate de aplicare al amenzilor disciplinare ?Amenzile disciplinare sunt interzise, conform art. 249 din Codul Muncii. ?
Cel mai recent răspuns: CtrGabriel , utilizator 13:53, 12 Aprilie 2016
Art. 248. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.

Art. 249. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.

Nu se pot aplica amenzi disciplinare .

In situatia in care s-a aplicat asa ceva, atunci va trebui sa va adresati instantei de judecata pentru anularea deciziei respective.
Va multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi la locul de munca Duca Catalina Duca Catalina Este legal sa se aplice amenzi la locul de munca de către șef? (vezi toată discuția)
Amenzi salariati d_roxana d_roxana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: o persoana juridica poate aplica amenzi angajatilor in caz ca nu poarta echipamentul individual de protectia ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii irinel stan irinel stan dacă responsabilul cu protectia munci semnează în locul angajatului ce sancțiuni se aplica legal? (vezi toată discuția)