avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nu figurez in dosar ca parte civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Nu figurez in dosar ca parte civila

Buna ziua.In luna septembrie a anului 2012 niste persoane necunoscute au facut excavari de pietris,nisip si pamant de pe terenul meu arabil aflat in extravilan fara acordul meu.In urma lor au ramas niste cratere uriase care cu timpul au fost umplute cu moloz si diferite gunoaie de persoane necunoscute.Tot in luna septembrie 2012 am facut plangere la politie , de atunci am dat doua declaratii si m-am constituit parte civila , iar in luna septembrie 2015 politia a trimis dosarul la parchet, urmand ca sa inceapa procesul penal peste o saptamana cu 3 persoane inculpate, obiectul dosarului fiind infractiune la legea miniera , excavari fara autorizatie si licenta.Am aflat de la cineva ca exista un dosar pe rol , dar instanta nu mi-a trimis citatie , iar pe portalul instantelor de judecata nu figurez ca persoana vatamata si nici ca parte civila ( figureaza doar Agentia de mediu).
In acest caz ce este de facut deoarece mi-e teama sa nu se musamalizeze cazul? La termenul de judecata daca ma duc pot cere judecatorului sa fiu parte civila in cauza ? Sau sa solicit la parchet sa mi se comunice stadiul dosarului de cercetare ? V-as ruga sa ma ajutati cu niste sfaturi, pentru ca nu a-si vrea sa nu primesc nici despagubiri dupa ce terenul meu a devenit de nefolosit .
Cel mai recent răspuns: tomaioan , utilizator 08:59, 13 Aprilie 2016
Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.
Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.
Mentionez ca m-am constituit parte civila cu ocazia celei de a doua declaratii pe care am dat-o la politie in luna iunie a anului trecut.Nelamurirea mea se refera la faptul ca am aflat de la o cunostiinta ca parchetul a dispus trimiterea in judecata a faptasilor in calitate de inculpati si s-a stabilit si primul termen de judecata {peste o saptamana) , iar pe portalul instantelor am verificat numarul de dosar si surpriza la parti figura numele celor trei inculpati si Agentia de mediu ca si parte vatamata dar subsemnatul nu figurez si nici nu am primit citatie.
Va multumesc pentru raspuns anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date personale ajunse la inculpat cgilmeanu cgilmeanu Buna seara, Acum cateva luni am facut o plangere la politie pentru un furt dintr-un automobil. Politia si-a facut treaba si a prins persoana (filmari de ... (vezi toată discuția)
Parte civila Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Un salariat a savarsit o infractiune cu un autovehicul apartinand societatii (a condus fara permis). S-a deschis un dosar penal, cercetare, ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal ContSters295489 ContSters295489 Buna ziua.Eu am facut plingere la parchet intr-un dosar penal ,parchetul a dat începerea urmaririi penale,... deci parchetul este petent; faptuitorul este ... (vezi toată discuția)