avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obiecte de inventar versus mijloace fixe
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obiecte de inventar versus mijloace fixe

Buna ziua. Puteti sa imi spuneti cum ar fi bine sa inregistrez o unitate pentru calculator in valoare de 1100 lei:mijoc fix sau obiect de inventar.Ca valoare are sub 2500 lei si il pot incadra ca obiect de inventar, dar c perioada de folosinta si beneficii pe care le aduce firmei in activitate e co#-orect sa il incadrez la mijloc fix.
#-o
Cel mai recent răspuns: monica_foica , utilizator 10:33, 2 Octombrie 2017
Incadrarea unui bun se face avand in vedere:
• ORDINUL nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate;
• LEGEA nr. 15 din 24 martie 1994*) privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale – REPUBLICARE;
• HOTĂRÂREA nr. 276 din 21 mai 2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Intrucat unitatea pentru calculator nu indeplineste conditia privind valoarea minima de intrare, iar cele doua conditii trebuie indeplinite cumulativ, acesta poate fi incadrat in categoria obiectelor de inventar, cu crearea unui analitic distinct pentru acest tip de stocuri.
Va multumesc pentru raspuns.
Unitatea nu poate fi obiect de inventar, intrucat nu poate functiona independent. Ea practic inlocuieste ceva depreciat sau depasit moral. Daca achizitionati un PC pe componente, ii faceti o valoare de intrare compusa din toate componentele( unitate, dispiay, tastatura, s.a)
Si atunci ca ce o incadrez?
Obiect de inventar este bunul care functioneaza singular,independent, si se incadreaza intr-una din urmatoarele situatii: fie are val. de inventar peste 2.500 lei si durata de functionare sub un an, fie are valoarea sub 2.500 lei si durata de functionare peste un an. SDV-urile intra in categ.obiectelor de inventar.
!Exceptii de la regula singularitatii si independentei (atat la mijloace fixe cat si la ob.inventar) o prezinta perifericele IT si anexele de la masini, instalatii, utilaje,cu caracter nepermanent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiecte de inventar ? alina240 alina240 Detin o mica firma si am o nelamurire legata de incadrarea anumitor produse la obiecte de inventar. De ex. un calculator, o imprimanta, un dulap care au ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa. Derulator Derulator Bună ziua, De puţină vreme lucrez ca traducător autorizat, şi am cumpărat diverse obiecte, necesare în activitatea mea, de exemplu, dicţionare ... (vezi toată discuția)
Obiect inventar sau mijloc fix, neplatitor tva dona77 dona77 Buna ziua, In cazul achizitionarii unui produs in valoare de 2852 lei inclusiv TVA (2300 fara TVA +552 TVA), de catre un neplatitor TVA (de la un platitor ... (vezi toată discuția)