avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obiecte de inventar ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obiecte de inventar ?

Detin o mica firma si am o nelamurire legata de incadrarea anumitor produse la obiecte de inventar.
De ex. un calculator, o imprimanta, un dulap care au valori sub 1800 lei stiu ca sant considerate obiecte de inventar. Valoarea de 1800 este inclusiv TVA sau exclusiv? Si difera la firmele platitoare de TVA fata de cele neplatitoare?

Dar de ex. unde se incadreaza urmatoarele: un prosop, un pres, un ceas de birou, o perie de toaleta, o cana? si alte obiecte de genul asta.

Mai exact ma intereseaza daca sant anumite criterii pentru incadrarea obiectelor de inventar? Poate o valoare minima sau o durata minima de functionare sau utilizare sau altceva?

Multumesc
4.1.2.1. EVALUAREA STOCURILOR LA INTRAREA IN PATRIMOMIU
Stocurile intrate in patrimoniu sunt evaluate si inregistrate in contabilitate in functie de modul lor de dobandire astfel:
- pretul de cumparare fara TVA
- taxe nerecuperabile (taxe vamale, accize, comisioane, taxe de asigurare, etc)
- cheltuieli de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei de stocuri
- TVA inscrisa in factura furnizorului, in cazul in care cumparatorul nu este platitor de TVA
Obiectele de inventar au, de regula o valoare mai mica de 1800 si o durata de folosinta de un an.

Valoarea bunurilor este fara TVA,la firmele platitoare de tva si finala la firmele neplatitoare.Bunurile care sunt sub 1800 si au durata de folosinta sunt incadrate la ob. inventar.Cele care nu au durata de folosinta sunt practic consumabile.Ex.prosop bbc fata de prosop hartie, analizati durata lor de folosinta.
Sunt ob.inventar, dupa un an le casati
In caz de casare a obiectelor de inventar dupa 3-4 ani, pe motiv ca a expirat durata lor de functionare, valoarea lor care a fost dedusa integral initial ramane dedusa sau nu?
Pe baza PV de casare se scot din lista de inventariere si din Registrul inventar? ;)
"Din punct de vedere contabil, obiectele de inventar sunt stocuri din cumparari sau din productie proprie care indeplinesc, de regula, functia de mijloace de munca. Deoarece au unele insusiri similare cu mijloacele fixe dar si cu activele circulante, normele contabile prevad posibilitatea optiunii in ce priveste contabilizarea consumului acestor bunuri. Astfel, valoarea obiectelor de inventar se poate include integral in cheltuieli, la darea lor in folosinta, sau esalonat, intr-o perioada de cel mult trei ani, pe baza de scadentar."


Bunurile enumerate de dvs. nu le-as incadra la obiecte de inventar, ci mai degraba direct in consumabile.

Alte discuții în legătură

Inregistrare extrabilantiera in cont 8035 thesimonelu thesimonelu poate ma puteti ajuta in urmatoarea problema: am achizitionat stampila asociatiei, asociatie a parintilor, fara scop patrimonial, neplatitoare de TVA...la ... (vezi toată discuția)
Stocuri cont contabil 303 cristina29 cristina29 Buna dimineata! Apelez din nou la bunavointa Dvs, si va cer ajutorul! Am anumite nelamuriri in privinta reformelor stocurilor de produse aferente ct.-ului ... (vezi toată discuția)
Caz particular ajustare tva deductibil (restituire tva) andreea-deea andreea-deea Buna ziua, Daca un laptop cu valoare mai mica de 2000 de lei (fara tva) este casat inainte de 5 ani de la achizitie, se va face ajustare de TVA conform ... (vezi toată discuția)