avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie la masinile second hand si la piesele din ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie la masinile second hand si la piesele din dezmembrari

Buna ziua,
Activam in domeniul vanzarilor auto si a dezmembrarilor auto, noi oferim clientilor nostii garantie pentru piesele cumparate si pentru masinile pe care le vindem, insa in urma unor controale ale institutiilor abilitate si in urma unor discutii purtate amical cu reprezentantii acestora, mai rau ne-au bagat in ceata despre perioada care se refera la garantie.
1) Spre exemplu, la o piesa din dezmembrari care este perioada de garantie minim obligatorie pentru o piesa second hand? daca de exemplu eu vand un motor si ii dau garantie la motor (dar motorul este un ansamblu complex, def DEX: MOTÓR1 ~oáre n. 1) Mașină care transformă o formă oarecare de energie în lucru mecanic. ◊ ~ cu ardere internă motor bazat pe arderea în spațiu închis a unui combustibil. ~ electric motor bazat pe folosirea curentului electric. ~ cu reacție motor în care forța de tracțiune este obținută datorită evacuării unui flux de gaze)
Exemplu: Am vandut unui client un motor, dupa ceva timp sa spunem, in perioada de garantie i s-a stricat pompa de apa si nu mai se racea, el a venit la noi i-am constatat ca pompa de apa este defecta si i-am dat necesar. acest om nu a inteles ca pompa de apa este o piesa consumabila si intra in aceast categorie (adica din când in când se inlocuieste, preferabil odata cu kitul de distributie si cu cureaua de distributie), Întrebarea este daca am fi putut da garantie la acest motor pe componente? spre exemplu: la bloc motor si chiulasa o perioada iar la consumabile sa ii dam o perioada mai scurta de timp, tinand cont si de faptul ca piesa in sine este una second hand si cumparatorul cunoaste acest aspect.

2)As dorii sa aflu care este perioada minim obligatorie de garantie pentru o masina second hand si daca putem da garantie pe componente: spre exemplu la vopsea o perioada, la aerul condiitionat o perioada, la plastice si furtune o alta perioada, la motor o alta perioada? sau daca pot exista componente care pur si simplu nu beneficiaza de garantie dupa vanzare tinand cont ca sunt second hand?
Noi nu dorim sa pacalim pe nimeni insa întâlnim la tot pasul foarte multi speculanti si întrebând in stanga si in dreapta am primit raspunsuri care se dau "cap in cap".
Punem aceste intrebari destul de banale pentru ca am intalnit mai mute cazuri din care unul mai "special" s-a intamplat ca dupa 1 AN si... unui client sa i se sparga un furtun rascopt, (masina fiind un VW Golf 4, din 2002) ce s-a intamplat dupa... va spun imediat, i-am schimbat furtunul (nu ca ar fi fost o avere, 50 lei la dezmembrari) insa principiul in sine este o speta. De ce? pentru ca proprietarul aceleli masini a considerat ca este de datoria noastra sa ne asumam raspunderea asupra acestei defectiuni.
Va multumim!
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2016
harygroup, utilizator
Cel mai recent răspuns: antonio.carsa , utilizator 21:36, 12 Mai 2021
In mod normal la piesele sh NU se ofera decat garantie de conformitate. Tehnic orice piesa mai veche de 5 ani si/sau 100.000km nu mai prezinta garantie din partea producatorului. Ideea e sa informezi clientul cu privire la acest aspect si daca nu ii convine sa isi cumpere nou cu zero km sau reconditionat. Practic tu ca vanzator nu poti acorda garantie tehnica, numai producatorul. De ex un produs electronic cumparat de la un oarecare magazin si care se defecteaza in perioada de garantie este reparat de catre producator nu de catre magazin. Produsele care le vinzi trebuie sa fie conforme cu specificatiile oferite clientului, in caz contrar acesta poate sa returneze produsul in termen de 12 luni daca constata ca i-ati vandut altceva decat i-ati specificat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ca un service auto să înlocuiască, pe o mașină dusă la reparat, caseta de direcție cu una provenită din dezmembrări? saadeddine saadeddine Este legal ca un service auto sa inlocuiasca o caseta de directie pe o masina cu o alta achizitionata din dezmembrari? Am dus o masina la reparat. Acestia ... (vezi toată discuția)
Problema cu masina în service auto Shpirly Shpirly Bună ziua Probleme mea este urmatoarea: Acum 2 luni și jumătate am băgat masina în service pt o reparație a unei piese parte din motor și ceva din ... (vezi toată discuția)
Poate un service auto sa cumpere piese din dezmembrari fara factura? ... Alexandru1337 Alexandru1337 Poate un service auto sa cumpere piese din dezmembrari fara factura? Este legal sa le monteze si ei sa factureze ce pret vor pe acea piesa? (vezi toată discuția)