avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil - gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil - gemeni

am demisionat de la firma unde am lucrat 3 ani in data de 24.02.2016. Firma proprie a fost infiintata la 09.02.2016. Eu acum 2 saptamani am aflat ca sunt insarcinata ....gemeni...:frantic: cu inca 2 copilasi acasa....si sunt coplesita. Intrebare: exista vreo posibilitate legala sa pot beneficia de indemnizatia de crestere copil..sau copii ma rog #-o?Mentionez ca la firma nu sunt angajata...sunt administrator dar si asistent medical...insa fara angajare...intelegeti dumneavoastra....
Va multumesc frumos!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 15 Aprilie 2016
Potrivit actualelor prevederi:

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (de exemplu, a beneficiat de indemnizatia de somaj, de concedii medicale, student/elev la zi , a beneficiat de indemnizatia pentru CCC etc. ).

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Care este data prezumata a nasteri ?

3. Ce fel de firma ati infiintat ?( SRL, SA, PFA , I.I. sau I.F.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Despre vechimea cartii de munca ramonapap ramonapap Buna ziua. As dori sa aflu daca se poate plati cartea de munca daca am lucrat la o firma 2 ani si jumate, am lichidat si dupa 6 luni m-am reangajat si as dori ... (vezi toată discuția)
Sarcina fara indemnizatie dcxkmc dcxkmc Buna ziua, daca ma puteti ajuta, eu lucrez doar de 4 luni, iar sotia mea in ultimele 12 luni a avut o perioada de 6 luni in care nu a lucrat in Romania, iar ... (vezi toată discuția)