avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Demisie fara preaviz?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Demisie fara preaviz?

Va rog sa-mi dati si mie un sfat in urmatoarea problema. Sotului meu, care lucreaza in vanzari, i s-a refuzat cererea de concediu pentru data solicitata, desi acesta fusese programat, la cererea angajatorului, inca din decembrie 2008. Motivul invocat este... criza si situatia firmei, care a decis brusc sa nu mai acorde concedii decat din luna octombrie! Ultimul concediu a fost efectuat in sept. 2008.
Nu a contat faptul ca avem rezervarile pentru vacanta platite integral, ca eu nu am cum sa-mi iau concediu in octombrie, copilul e la scoala etc. Singura solutie care ne trece prin cap e demisia fara preaviz (cu preaviz de 30 zile am depasi data programata pentru plecarea in concediu). Stiu ca se poate invoca neindeplinirea obligatiilor contractuale din partea angajatorului. In aceasta categorie pot intra si obligativitatea efectuarii de ore suplimentare duminica, refuzul platii indemnizatiei de concediu inainte de efectuarea acestuia, etc.?

Demisia se poate suprapune cu concediul neefectuat?
As vrea un sfat in aceasta privinta, este o solutie viabila sau ce ce poate face?
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
MmeButterfly, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 09:51, 11 August 2009
Daca mai important pentru d-voastra este efectuarea unui concediu de odihna decat mentinerea unui loc de munca(bineinteles nu cu orice pret) atunci nu rezolvati nimic cu demisia(intrucat preavizul este dreptul angajatorului in acest caz si nu cred ca este dispus sa renunte la el).
Ori faceti cerere de CFS ori va luati concedii medicale(ultima varianta nu este tocmai ortodoxa).
Va multumesc pentru raspuns.
Puteti sa-mi spuneti va rog ce inseamna cerere de CFS?
Aceasta demisie ar fi survenit oricum, dupa efectuarea concediului legal de odihna, o parte din motive le-am si precizat: nerespectarea dreptului de odihna (obligativitatea de lucra sambata si duminica) etc. In plus, nu ne permitem sa pierdem 2000 eur, costul vacantei, bani care nu mai pot fi recuperati in varianta anularii rezervarii.

Si, da, dupa un an de munca, consider efectuarea concediului de odihna un DREPT si nu un FAVOR pentru buna purtare! Cu atat mai mult cu cat acesta a fost programat cu stiinta angajatorului.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
MmeButterfly, utilizator
Stimata doamna, conform Codului Muncii
Art. 144.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Ca urmare, refuzul angajatorului trebuie sa fie motivat serios, mai ales ca este vorba de o programare facuta de acesta, conform aceluiasi cod.
Art. 146.(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Eu consider ca daca nu este motivat refuzul de a acorda concediu sotului dvs. ( si acesta are dovada depunerii cererii de concediu), ati putea pleca in concediu fara a depune demisia, iar ulterior, in cazul unei cercetari disciplinare, daca angajatorul va dispune sanctionarea sotului, veti putea contesta aceasta decizie fara probleme in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz? MmeButterfly MmeButterfly Va rog sa-mi dati si mie un sfat in urmatoarea problema. Sotului meu, care lucreaza in vanzari, i s-a refuzat cererea de concediu pentru data solicitata, desi ... (vezi toată discuția)
Co de odihna refuzat de angajator madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! La inceputul anului mi-am programat concediu in perioada Pastelui 2 saptamani(programarea colective la niv.unitatii) Mi-am luat bilete pt o ... (vezi toată discuția)
Se poate refuza co in preaviz? LILI25 LILI25 Sunt functionar public si mi-am dat demisia. Mi se poate refuza efectuarea concediului de odihna? (vezi toată discuția)