avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura impacarii in cazul infractiunii de furt

Conform art. 231 alin. 2 CPP cu privire la furt exista si impacarea.
În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cum se procedeaza aceasta impacare?
Mai exact, persoana care mi-a cauzat probleme prin furt s-a trezit ca organele penale i-au intocmit dosar penal pentru furt. Acum vrea sa se impace cu mine pentru a nu se incepe urmarirea penala sau trimiterea in judecata.
Eu nu sunt de acord sa ma impac asa usor, ci vreau sa ii cer hotului daune morale (bani).
Cum se realizeaza procedura de primire a banilor ca daune morale pentru impacare? Trebuie data o declaratie in fata organelor sau la notar?
Hotul vrea sa imi dea pe loc banii pentru a scapa de dosar penal si rusine, dar daca ii iau banii fara nici un act, ma tem ca acesta ma va denunta ca l-am santajat pentru a primi mita, foloase necuvenite pentru ca eu sa tac, astfel ma trezesc eu apoi cu dosar penal pentru santaj si mita.

Ce imi recomandati. Cum este legal?
Mergeti unde doriti dvs si apreciati ca este mai sigur, eu va spun ca nu aveti nevoie de nici un act justificativ, daca mergeti direct la organul de urmarire penala, acesta i-a act in mod nemijlocit de acordul de vointa, v-ati impacat si s-a terminat totul.
Daca incheiati acordul de mediere inainte sa il depuneti la organul de urmarire este necesar sa fie autentificat la notar.
~ Conținut șters la cerere ~
patrascu razvan a scris:

......... eu va spun ca nu aveti nevoie de nici un act justificativ, daca mergeti direct la organul de urmarire penala, acesta i-a act in mod nemijlocit de acordul de vointa, v-ati impacat si s-a terminat totul.



Actul justificativ al impacarii imi este necesar pentru o eventuala infractiune a faptuitorului, de care imi este teama ca odata ce ne-am impacat, acesta probabil va recurge la o alta noua infractiune fata de mine drept razbunare.
Actul de impacare (la mediator sau declaratia data in fata organului de urmarire penala) va tine rol de justificare ca acest hoț mai mi-a cauzat daune morale, lucru pe care doresc sa-l arat ca dovada organelor judiciare ca am fost victima acestui hoț.
Daca rolul medierii este strict legata de negocierea despagubirii si daca acordul de mediere nu este autentificat, este necesar ca partile sa fie prezente personal in fata organului de urmarire penala care va trebui sa ia act de vointa lor printr-o declaratie, daca partile sunt destoinice si cad de acord de la inceput pe o anumita suma care este si platita, incheierea acordului de mediere devine inutila, declaratia data in fata organului de urmarire este suficienta.
Este util acordul de mediere prin care sunt asumate anumite obligații ulterioare, dar in aceasta varianta este recomandata autentificare la notar.
Dna Narcisa, eu nu v-am spus sa nu mergeti la mediator, eu v-am prezentat variantele pe care le aveti, dvs alegeti ce doriti, oricum este bine.
Mai trebuie sa stiti ca dosarul penal in care se dispune clasarea este inregistrat la parchet si nu dispare, oricand puteti face referire la el.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
@Narcisa, tocmai că ajungerea făptuitorului după gratii nu vă profită, putând ajunge în situația în care să nu mai puteți fi despăgubită. Desigur că puteți opta pentru oricare variantă doriți, însă, rețineți că la mediere aveți posibilitatea să negociați suma dorită, în fața organului judiciar neavând condițiile necesare pentru a face acest lucru. Acordul de mediere nu este necesar să fie autnetificat la notar, prezentarea lui organului judiciar dovedind efortul depus de infractor pentru repararea prejudiciului . Trebuie să știți că un acord de mediere poate fi încheiat oricând în cursul unui proced penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu - furt AndreeaMarin AndreeaMarin Buna ziua, In urma cu ceva timp mi-a fost spart apartamentul, furt in urma caruia m-am ales cu un prejudiciu de X RON. Hotul a fost prins, a venit cu ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte larrryyysa larrryyysa Buna! Am o nedumerire sper ca cineva ma poate ajuta si pe mine. Mi s-a furat telefonul mobil in intervalul 19:00 - 22:00. Politia mi l-a incadrat furtul la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.sunt parte vătămată într-o înșelăciune.am plătit ... 1234doro 1234doro Bună ziua.Sunt parte vătămată într-o înșelăciune.Am plătit o sumă de bani unei presupuse firme pentru materiale de construcții care nu mi-au fost ... (vezi toată discuția)