avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Dobanda legala
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Dobanda legala

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati, am un contract de credit nevoi personale cu ipoteca, incheiat in CHF.Banca mi-a retinut abuziv timp de 6 ani dobanda cu 2 pp mai mult lunar.Am primit banii inapoi platiti in plus din dobanda.Vreau sa stiu cum se calculeaza dobanda legala la dobanda retinuta abuziv de banca de-a lungul a 6 ani si care este baza legala ?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:57, 20 Aprilie 2016
OG nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

Art. 3 (1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
(21)În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.

Aici aveti un calculator:
[ link extern ]
Va multumesc pentru ajutor!Sa auzim de bine!!
Ceea ce vi s-a spus nu vi se aplică dumneavoastră.

Dnul avocat a omis prevederile art. 9 din OG 13/2011

Art. 9. - Dobanzile percepute sau platite de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de credit, de institutiile financiare nebancare si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice.


Este limpede pentru oricine că în speța dvs., în care vorbim despre un contract de împrumut bancar, art. 3 este inaplicabil.

Si atunci, daca banca mi-a retinut dobanca in plus timp de 6 ani, in luna aprilie mi-a restituit aceasta dobanda retinuta abuziv, eu cum pot cere sa mi se restituie si dobanda legala la suma restituita - banca s-a folosit de-a lungul anilor de banii retinuti abuziv. Care este legea, articolul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am trezit, între timp. La prima lectură am considerat că este vorba despre dobânda percepută de bancă.
Domnul avocat are dreptate. Aceea este dobânda pe care o puteți solicita. Dobânda de referință este publică, o găsiți pe site-ul BNR.
[ link extern ]
Imi cer scuze domnului avocat, pentru observația eronată pe care am facut-o!:beer:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa scriem in contract(de servicii) la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi iuliana2015 iuliana2015 cat trebuie sa scriem in contract la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi conform noilor reglemetari fiscale si un temei legal as dori sa stiu.multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere chirunicolae chirunicolae Am un contract de inchiriere semnat in 2004 in care penalizarilevsint de 0,30 ,si care evprelungit prin act aditional din 3 in 3 luni ,as putea sa contest ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)