avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical neplatit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical neplatit

Buna ziua. Am lucrat timp de 20 de ani , pana in 2010 intr-un institut. Din 2010 am ramas acasa, nu am mai avut serviciu, dar am fost coasigurat la sotul meu la serviciu. Anul acesta in 17 februarie m-am angajat. In data de 21.03.2016 -25.03.2017 am intrat in concediu medical ( 5 zile). Firma unde lucrez nu mi-a platit concediul medicat pe motiv ca nu am adus o adeverinta de la fostul loc de munca, dar fostul angajator nu are cum sa imi elibereze aceasta adeverinta cu salariul brut realizat pe ultimele 6 luni pt calcularea concediului medical, intrucat eu numai sunt angajata lor din 2010.
Cei de la noul loc de munca sustin ca neavand o adeverinta cu veniturile mele pe baza careia sa imi faca calculele nu imi pot plati concediul medical.
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine ce fac in aceasta situatie? Este legal cum au procedat?
Trebuie sa duc o adeverinta de la sotul meu de la serviciu ca sa demonstrez ca am fost coasigurat?
Sa inteleg ca timp de 6 luni de zile cat am contract la aceasta firma nu beneficiez de concedii medicale platite?
Ce pot face ca in cazul in care ma imbolnavesc, medicalul meu sa fie platit?
Va multumesc frumos pentru timpul acordat si astept cu nerabare raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:28, 20 Aprilie 2016
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
1. - Stagiul de cotizare se stabileste numai din cele 12 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical.
- Daca dvs. nu ati platit contributia la sanatate din 2010 nu are de ce sa va ceara adeverinta de venituri de la fostul angajator ca nu foloseste la nimic.
- Motivul pentru care nu vi se poate plati indemnizatia pentru concediul medical nu este cel invocat de angajator.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
...

4. - Dvs. ati intrat in concediu medical in luna martie.
- Stagiul de cotizare va fi perioada 17 - 29 februarie 2016, perioada in care sunt doar 9 zile (lucratoare) de stagiu de cotizare.
- Deoarece nu aveti intrunit numarul minim de 22 de zile de stagiu de cotizare la sanatate nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical.
- In baza certificatului medical angajatorul va ponteaza ca fiind in concediu medical dar nu va plateste indemnizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Mari20 Mari20 Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pandatao pandatao Buna ziua! In luna februarie am fost angajat din somaj pe perioada determinata mai mica de 12 luni. Am avut un accident rutier si acum sunt in concediu ... (vezi toată discuția)
Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)