avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj judiciar

unchiul meu a dobandit 5000 de mp prin constituirea dreptului de proprietate in 1992 .La momentul respectiv era casatorit.In 1994 a divortat de fosta sotie .Terenul respectiv este intabulat pe numele lui si ar dori sa il vanda.Mai exista vreo posibilitate ca fosta sotie sa ceara partajul judiciar avand in vedere ca au trecut atatia ani de la divortul lor ?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 21:41, 20 Aprilie 2016
Actiunea de partaj este imprescriptibila extinctiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acțiunea de partaj este imprescriptibilă putând fi introdusă oricând. Acel teren se pare că este un bun comun conform art. 30 codul familiei, în vigoare la acea dată.

În cazul constituirii dreptului de proprietate privată asupra terenului potrivit Legii nr. 18/1991, dacă este vorba despre persoane care n-au avut teren în trecut care să fi fost cooperativizat, terenul constituit devine bun comun, dacă atribuirea nu s-a realizat cu caracter intuituu personae (adică în considerarea persoanei dobânditorului).

Dacă din acte se constată că bunul este propriu partajul se va face doar pentru bunurile comune.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Adrian ALBU, Avocat
Sa inteleg ca poate sa il vanda ,dar daca fosta sotie introduce partajul va trebui sa o despagubeasca cu partea ce i s-ar cuvenit .Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă este bun comun este vorba despre o proprietate în devălmășie. Nu poate să-l vândă fără acordul celuilalt proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate costirazvan8 costirazvan8 Titlul de proprietate dobândit in baza Legii 18/1991 , prin constituire, este un bun propriu sau bun comun?Proprietarul titlului de proprietate nu a intrat la ... (vezi toată discuția)
Partaj - pierdut. recurs - pierdut. acum pot cere eu partaj? ionut979 ionut979 Buna ziua. Fosta sotie a deschis proces de partaj. A cerut impartirea a doua credite de nevoi personale contractate de ea in timpul casatoriei. A pierdut. A ... (vezi toată discuția)
Partaj me_alexandra87 me_alexandra87 in ce moment se poate decadea din drepturi unul dintre proprietari casei in urma unui divort? (vezi toată discuția)