avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara - data inceperii platii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara - data inceperii platii

Buna ziua! Am avut in curs o ordonanta presedentiala care mi-a fost acceptata in parte, adica doar pensia alimentara, iar in hotarare scrie asa: "Stabileşte în sarcina tatălui minorei,pârâtul,contribuţia acestuia la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională ale minorei,prin plata unei pensii de întreţinere în cuantum în cuantum de 25% din salariul minim pe economia naţională,începând cu data introducerii cererii - 18.11.2015 şi până la soluţionarea irevocabilă a fondului litigiului dintre părţi". Mentionez ca mai am sì un dosar de fond si là care trebuie sa primesc sentinta pe 28.04.2016. Intrebarea mea este: in cat timp ar trebui El sa-mi plateasca pensia alimentara pe lunile astea? Iar in cazul in care aceasta sentinta ar fi in favoarea mea ( pt ca pe langa pensia alimentara mai sunt si alte lucruri pe care eu le cer) El a zis clar ca o sa faca cale de atac El inca ar mai fi obligat sa-mi plateasca sau se mareste din nou termenul pana la solutionarea caii de atac?! Multumesc
Ordonanta presedintiala este provizorie si executorie de la data pronuntarii.
Mai mult, daca impotriva hotararii de ordonanta presedintiala nu s-a declarat apel, hotararea ramane definitiva la data expirarii termenului de apel ( 5 zile de la pronuntare sau de la comunicare- depinde cum a fost data cu citarea partile sau fara) , astfel ca trebuie sa inceapa sa plateasca.
Nu ne-ati dat datele concrete asa ca ramane sa calculati dvs. efectiv in functie de situatie.

In ceea ce priveste hotararea pe fond, nu are importanta daca va declara apel pentru ca efectele ordonantei se mentin pana la ramanarea definitiva a hotararii , deci ramane in continuare obligat sa plateasca.
In dispozitivul ordonantei pe care l-ati mentionat mai sus vad o eroare cu privire la " solutionarea irevocabila a fondului", trebuia sa fie pana la solutionarea definitiva a fondului.
Art. 634 c.proc.civ.
Hotărârile definitive

(1) Sunt hotărâri definitive:

1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;

2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;

3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;

4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;

5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;

6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta preşedinţială - pașaport minor 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Daca ordonanta preşedinţială este executorie de la fond o pot folosi pentru a face pasaportul minorului daca nu s-a facut inca Apel, dar mai ... (vezi toată discuția)
Definitiv si irevocabil, de la ce data ? geavela geavela O Hotarirea este definitiva si irevocabila de la data de cind a trecut termenul prevazut pentru recurs ? In ce ART se prevede acest lucru? O seara buna ! (vezi toată discuția)
Cand ramane o hotarare definitiva ? ContSters347294 ContSters347294 Am primit o hotarire si este termn de 15 zile pt apel ( cada vor depune piritii ) . cind ramine definitiva si irevocabila ? dupa cele 15 zile ? dupa care ce ... (vezi toată discuția)