avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubire RCA in cazul contestarii procesului verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubire RCA in cazul contestarii procesului verbal de catre vinovat

Buna ziua,

Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe raza orasului Bucuresti. Eu circulam regulamentar pe banda 3 a bulevardului, de pe banda 1 autoturismul care a provocat accidental s-a pus in miscare (fiind stationat in prealabil) acesta virand brusc stanga cu intentia de a intoarce printr-o intrerupere in scuar, nu s-a asigurat iar eu nu am putut evita impactul. Impactul a fost suficient de puternic incat in masina mea au sarit airbag-urile frontale iar in opinia mea, a unor specialisti din diferite service-uri si in opinia inspectorului de daune masina mea este probabil sa fie dauna totala.

La fata locului vinovatul nu si-a recunoscut vina si nu a vrut sa facem amiabila si am decis sa mergem la sectia de politie rutiera accidente usoare de pe raza sectorului unde a avut loc accidentul si sa lasam politia sa investigheze. Cand am ajuns eu acolo (cu vreo ora jumate intarziere fata de vinovat), impreuna cu masina mea urcata pe platforma vinovatul voia sa facem amiabila, recunoscandu-si vina. Ulterior am aflat ca motivul pentru care voia sa facem amiabila recunoscandu-si vina era pentru ca a doua zi avea examen sa devina instructor auto si nu voia sa ramana fara permis. Nu am fost de acord, am dat declaratie la politie amandoi si politistul constatator i-a aplicat vinovatului amenda contraventionala + suspendarea permisului.

Vineri am fost la agentia unde vinovatul are asigurare, [EDITAT], si am deschis dosarul de dauna. De la inspectorul de daune [EDITAT] am aflat ca vinovatul a atacat in instanta procesul verbal de constatare (Brigada de Politie Rutiera fiind ca “Intimat”), astfel, pana cand tribunalul nu va da o hotarare judecatoreasca finala, compania de asigurari nu-mi va repara masina / nu ma va despagubi in cazul in care masina este dauna totala.

Ma vad acum in situatia in care, nevinovat fiind, stau cu masina blocata in service si nu ma pot deplasa. Va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in aceasta situatie din punctul meu de vedere? Cat timp dureaza in medie un astfel de proces in care vinovatul face plangere contraventionala cu privire la procesul verbal de constatare a accidentului?

Va multumesc anticipat!
-Alin
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2016
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: Alin15572 , utilizator 16:48, 26 Aprilie 2016
Ati fost introdus in cauza in calitate de intervenient fortat? Daca nu, contestatarul poate invoca diverse motive (chiar si ireale) care sa convinga instanta ca vinovat de producerea accidentului sunteti dvs., iar reparatia autoturismului o va face pe asigurarea dvs. Va veti alege cu aplicarea sistemului bonus-malus.
Stabilirea vinovatiei de catre instanta prezinta si un avantaj. In instanta puteti solicita despagubiri pentru durata de nefolosire a autoturismului (pe baza unor documente justificative). Asiguratorul fara o hotarare judecatoreasca nu poate acorda asemenea despagubiri.
ing. Ioan Ciobanu
Buna ziua si va multumesc pentru timpul si interesul acordat.

Nu cred ca instanta ma va scoate pe mine vinovat deoarece contestatarul, in declaratia de la politie, si-a asumat vina, acesta declarand ca a vrut sa schimbe banda neasigurandu-se (a declarat asa pentru a nu se alege cu permisul suspendat)

In urma investigatiilor agentul de la Rutiera a constatat ca vinovatul nu s-a asigurat la intentia de a intoarce in intersectie, exact cum s-a intamplat dpdv real - fapt sustinut de declaratia mea si de starea masinilor, a mea cel putin fiind dauna totala.

Recunoscandu-si vina, ma indoiesc ca instanta va hotara altfel.

In orice caz, intreb dpdv al unui cetatean roman, nevinovat de accident - ce rost mai are sa declar accidentul la politie daca asiguratorul nu ma va despagubi pe baza procesului verbal eliberat de autoritatea in cauza (Brigada Rutiera)?

Daca faceam amiabila vinovatul scapa fara nicio pedeapsa...in alta ordine de idei, daca la un accident rutier cu pagube materiale destul de mari poti scapa fara a fi pedepsit (prin intermediul amiabilei) de ce nu putem face amiabila si atunci cand trecem pe rosu, sau cand primim o amenda de viteza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident în lanț Dragos1900 Dragos1900 Bună seara și Paște fericit tuturor! Ieri am fost implicat într-un accident rutier în lanț. Adică la câteva mașini în fața mea cineva a vrut să ... (vezi toată discuția)
Accident rutier.ce este de facut? Tud.Mihai Tud.Mihai Buna ziua, In urma cu o 2 zile am fost implicat intr-un accident usor intr-un sens giratoriu,eu circulam in sensul giratoriu,parcursesem trei sferturi din ... (vezi toată discuția)
Accident auto - pv emis de politie anulat de instanta ( cum se stabileste culpa ?) ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, In urma unui accident auto in care au fost implicate doua autoturisme s-a intocmit de catre politie PV in care se specifica trecerea ... (vezi toată discuția)