avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie teren cu \"chitanta de mana\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie teren cu "chitanta de mana"

Buna ziua,

voi achizitiona un teren de 4000 mp. (pasune, extravilan) care are cadastru, intabulare si toate actele in regula. Proprietarul terenului, imi vinde, de fapt, 8000 mp, diferenta de 4000 mp fiind teren detinut fara acte de bunicii vanzatorului care au exercitat posesia asupra acestui teren pana la deces. Toti cei 8000 de metri sunt ingraditi si este de notorietate ca intregul teren apartine vanzatorului. La primarie acesta a platit impozit numai pe 4000 mp. Intentionez ca pe diferenta de teren, fara acte, sa fac un contract de vanzare cumparare sub semnatura privata, ca sa am "un inceput de dovada scrisa". Cum ar trebui sa procedez in continuare ca sa imi maximizez sansele de a inregistra (cadastru, intabulare), in viitor, pe numele meu si terenul fara acte:
1. Cu contractul de vanzare-cumparare ma prezint la primaria localitatii si solicit sa platesc impozit si pe cei 4000 de metri cumparati care nu au cadastru si intabulare.
Aici apar doua variante.
1.1 Daca acestia accepta, as avea cele mai mari sanse, in opinia mea, ca prin uzucapiune sa devin, in viitor, proprietar.
1.2. Daca nu accepta, nu pot decat sa sper ca voi exercita o "posesie utila" timp de 10 ani ca apoi prin uzucapiune sa devin proprietar.
2. Nu ma prezint la primarie si sper sa exercit o "posesie utila" timp de 10 ani si apoi prin uzucapiune sa devin proprietar.
Cum ar fi mai bine sa procedez?

Si o ultima intrebare:
Daca fac un astfel de contract de vanzare-cumparare unde poate vanzatorul sa isi plateasca impozitul datorat statului in urma vanzarii (banuiesc ca 3% - ptr. ca a facut recent succesiunea). Pentru partea vanduta la notariat retine impozitul notarul. Dar pentru partea vanduta cu "chitanta de mana" cum se procedeaza?

Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
Lucian T, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:38, 4 Mai 2016
Imi permit sa insist, ma poate ajuta cineva?
In primul rand trebuie sa mergeti la primarie sa vedeti care este regimul juridic al acelor terenuri, probabil va trebuie avize si publicitate facuta pentru dreptul de preemptiune.
Proprietarul nu va poate vinde legal terenul pentru care nu are titlu. Puteti face chitanta de mana, care are valoare doar intre parti, adica intre vanzator si cumparator, fara ca dreptul de proprietate (pe terenul fara acte) sa poata fi opus tertilor. In principiu, vanzatorul nu poate vinde terenul pe care nu il are.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare johnny82drs johnny82drs o intrebare din nou nu stiu cum sa explik mai exact dar incerc tot posibilul . tatal meu a cumparat o casa in anul 1987 cu chitanta de mana vanzatorul avea in ... (vezi toată discuția)
Mai pot sa fac ceva? ela_79 ela_79 Va rog sa ne ajutati cu un sfat! Acum 3 ani am cumparat impreuna cu sotul meu un teren in buc cu o casa de chirpici. In ideea de a o darama si construi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. doresc să cumpăr o casă bătrâneasca împreună ... eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. Doresc să cumpăr o casă bătrâneasca împreună cu o suprafață de teren. Pe casă și pe o bucată de pământ există cadastru, titlu de ... (vezi toată discuția)