avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Identificarea moștenitorilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Identificarea moștenitorilor

mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? sunt unic mostenitor sau apar si alte rude pe cale descendenta a tatalui vitreg?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:27, 28 Aprilie 2016
Pe mama dvs o mosteniti dvs singura sau impreuna cu sotul ei daca acesta mai traieste la acea data. Pe sotul ei il mosteneste mama dvs daca mai e in viata la data decesului sotului , impreuna cu rudele acestuia (parinti daca sunt in viata/ frati sau descendenti ai acestora de pana la gradul 4 inclusiv) Daca nu mai are rude de pana la gradul 4 inclusiv si nici mama nu mai e in viata, mostenirea lui e vacanta si o culege statul.
Daca vreti ca rudele lui sa nu mosteneasca sau sa nu o ia statul, sa va lase dvs prin testament tot ce are.
TESTAMENTUL nu poate fi atacat de rudele pana la gradul 4? de la notar primesc 1 sau doua exemplare ale testamentului pe care le voi pastra eu sau care e procedura in acest caz, am un testament prin care sotul actual al mamei lasa toate bunurile lui dupa moarte fiicei mele, ceea ce ar fi bine dar nu aveam incredere ca actul nu poate fi atacat de rudele lui care sunt foarte interesate de al mosteni, desi sunt doar rude de gradul 2,3, intre ei nu exista comunicare. multumesc mult
simioncarmen a scris:

tatal vitreg nu are rude de gradul 1.
....alte rude pe cale descendenta a tatalui vitreg...

...sunt doar rude de gradul 2, 3


Dacă pun cap la cap ce aţi scris dvs., îmi rezultă că are avea nepoţi (gr. 2) şi strănepoţi (gr. 3) de fiu/fiică (linie descendentă) predecedat/ă.

Oare asta aţi vrut să spuneţi? Mira-m-aş, dar cu neputinţă, fireşte că nu e.
De aceea ar fi preferabil să vă exprimaţi dvs. "pe româneşte" şi să ne lăsaţi pe noi să facem "traducerea" juridică.

Presupun, mai degrabă, că aţi vrut să vă referiţi la fraţii/surorile tatălui vitreg (rude de gr.2) şi la nepoţii de frate/soră (rude de gr. 3). Dar acestea sunt rude in linie colaterală.

Deosebirea este importantă (n-am scris de dragul teoriei dreptului). Fiindcă descendenţi pot ataca cu succes un testament care le încalcă rezerva, in vreme ce colateralii l-ar putea ataca doar dacă ar vrea să se afle în treabă. (nu sunt rezervatari/n-ar avea ce să obţină).

Oricum ar fi, în cazul dvs. este preferabil să existe un testament, fiindcă în lipsa lui, dvs. nu il moşteniti pe tatăl vitreg. (nu sunteţi rude).


Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2016
romascanu, moderator
ma iertati ca nu am dat mai multe lamuriri, aveti dreptate. situaria este astfel tatal vitreg nu are pi pe cale descendenta arinti au murit cand era mic intr-un accident. a fost crescut de o matusa, de la es are verisori. a mai aflat ca este posibil sa aiba un frate vitreg din partea mamei dintr-o alta casatorie dar inca nu a aparut, doar sunt zvonuri, dar ar putea fi adevarat. cert este ca verisirii il curteaza foarte mult in ultima perioada, mama mea fiind mai in varsta decat tatal vitreg si nu se simte prea bine. de aici am spus de rude de gradul 2,3 asa am crezut ca sunt acestia. tatal vitreg nu are copii descendenta nu are mostenitori. In cazul acesta daca doamne fereste are un accident de oricare fel (de masina toti putem pati asta), cine mosteneste partea lui de casa. multumesc mi-ati fost de un real ajutor sa ma dumiresc.
scuze tastatura imi face feste si nu am observat greselile. deci nu are descendenti directi doar posibil frate vitreg si verisori.

Alte discuții în legătură

In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine ... vulpys vulpys Buna ziua. In cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine va putea veni la mostenire? Daca pe timpul vietii facem testament, poate fi atacat? Sotul are ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)