avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical accident de munca

Buna ziua,

Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat timp a fost spitalizat(o data cu cod de indemnizatie 06 si o data, in continuare, cu cod de indemnizatie 01). In luna martie a primit de la medicul de familie concediu medical (cod 01) si apoi, pana la 29 martie ( de la alt spital, unde a fost internat pentru alte afectiuni relativ legate de accident, medical cu cod 01). In consecinta, din 11 februarie pana in 29 martie a avut mai multe concedii medicale, toate cu cod de indemnziatie 01 (dar fara zile de intrerupere intre ele).
Acum am primit referatul de avizare prin care ITM recunoaste accidentul ca accident de munca.

INTREBARE: sunt obligata, ca si angajator (el a fost platit in tot acest timp cu 100%, indiferent de codul inscris), sa inregistrez aceste medicale la Casa de Pensii (fond accident de munca si risc)? Sau pot sa le las asa si sa le inregistrez la Casa de sanatate si sa recuperez banii de acolo, ca si in cazul oricarui alt concediu cu cod indemnizatie 01? Cine ar putea sa ma verifice? Sa ma amendeze?

Daca sunt obligata, va rog sa imi spuneti unde este precizat acest aspect.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:29, 2 Februarie 2018
Nu stiu cu cine ati vorbit la casa de pensii dar nu am mai auzit pana acum sa fie necesara schimbarea codurilor de pe certificatele medicale. Plata se face in baza procesului verbal de cercetare a avizului dat de ITM si FIAM nu a codului inscris in certificatul medical. .
rrramor a scris:

Intrebarea mea era legata de faptul ca in acest moment ar trebui refacute toate calculele aferente celor 3 luni trecute ( salarii, state, rectificativa la 112). Acest lucru, se poate evita? Si anume, refacerea calculelor?
Din cate am inteles de la Casa de Pensii, DA. In baza refuzului medicilor de a schimba incadrarea.
In aceste conditii, eu ca angajator sunt exonerat de orice vina.


Medicii ar fi trebuit sa elibereze de la inceput certificatele cu codul corect (03). Din practica va spun ca cel mai frecvent eroarea apare in momentul in care primul medic elibereaza certificatl cu cod de urgenta (06), deoarece se gandeste in primul rand ca e o urgenta (si in od normal codul e 06) fara a lua in calcul posibilitatea legala (singura corecta) de a elibera certificatul cu cod 03 + cod si parafa in caseta pt urgenta medico-chirurgicala.

S-ar putea ca medicii sa nu vrea sa rectifice codul de pe certificat, desi o pot face (in baza PV de cercetare a AM), dar frica este mare. Probabil o sa trebuiasca sa refaceti toate caclulele pentru cele 3 luni (in baza certificatelor modificata sau / si a PV + FIAM).
Am revenit. Nici un medic din cei 3 emitenti nu doresc schimbarea codului concediului medical din 06, 01 in 03 - accident de munca. In conditiile de fata, nu ma mai agit deloc, si voi trimite concediile medicale impreuna cu cererea de recuperare a sumelor, direct la CAS.

Multumesc.
Pe certificatele medicale (certificatul initial si cele primite in continuare) primite din spital pentru perioada 11 februarie - 29 februarie, trebuie sa schimbati codul de incadrare.
Certificatele trebuie restituite persoanei accidentate care prezinta medicului procesul-verbal de cercetare si avizul ITM (oricum trebuie sa ii predati persoanei accidentate cate un exemplar din fiecare). Medicul trebuie sa schimbe codul de incadrare, in caz contrar formulati o solicitare catre conducerea spitalului pentru modificarea codului. Dupa efectuarea modificarilor certificatele trebuie calculate si predate la Casa Judeteana de de Pensii, impreuna cu FIAM, anexa la FIAM, verificate de ITM, un certificat fiscal prin care dovediti ca nu aveti datorii fata de CJP si o nota de inaintare a documentelor.
De la primirea avizului de la ITM aveti (ati avut) termen de 3 zile pentru completarea si predarea FIAM pentru verificare si aprobare si alte 3 zile, de la terminarea perioadei de incapacitate de munca, pentru completarea si predarea anexei la FIAM
Medicul de familie nu poate emite certificate medicale pentru aceeasi afectiune, boala etc. dupa medicul specialist, certificatele primite de la acesta nu trebuie sa fie modificate, se predau la Casa Judeteana de Sanatate.
Va multumesc frumos pentru raspunsul explicit. Stiu procedura ( nue ste primul caz) dar, sunand la Casa de Pensii acestia m-au avertizat ca s-ar putea intampla asa ceva. Asta inseamna, ca e o practica des intalnita.
Medicul care a emis primele certificate, care stie exact ce s-a intamplat, a spus ca a trecut prea mult timp de la incident si ca nu modifica nimic.
Sunt eu si angajatul impotriva lumii. :)

Alte discuții în legătură

Cm accident de munca marsta marsta Buna ziua, in urma unui accident la locul de munca, declarat si la ITM, mi s-a eliberat CM pentru 4 saptamani, Sunt diferente procentuale la calculul ... (vezi toată discuția)
Accident de munca si cm Maryanariana Maryanariana Buna seara. Pe data de 27/01/1017,am suferit un accident de munca ,in timpul serviciului care sa soldat cu fractura cominutiva mana stanga ,plagi ... (vezi toată discuția)
Circulatie documente in caz de accident floriontehnic floriontehnic situatie:accident de traseu.lucratorul se prezinta la medic (la ora 06.20);i se da cod indemnizatie 06(urgenta medico-chirurgicala);i se elibereaza certificat ... (vezi toată discuția)