avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna seara am si eu o nelamurire si daca ma puteti ajuta vas fi recunascator, tata e persoana cu handicap are si pensie grad 3 cu drept de munca 4 ore peste o luna se inchide firma si este dat afara , intrebarea este are drept la somaj , deoarece din salar pentru cele 4 ore i sa retras si somaju, va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:54, 4 Mai 2016
Nu are drept de somaj, intrucat are calitatea de pensionar.

Din salariu nu trebuia sa i se opreasca contributia pentru asigurarile de somaj.
1. Poate solicita angajatorului sa i se restituie contributia la somaj retinuta ilegal.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:

a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept somaj salariat cu pensie boala lacramioaragologan lacramioaragologan daca un salariat este angajat cu 4 ore deoarece este pensionat pe caz de boala,are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime marcela2015 marcela2015 Buna ziua, sunt pensionar si m-a reangajat la aceeasi intreprindere imediat ce am iesit la pensie, avand mare nevoie de serviciile mele. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)