avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa timbru partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa timbru partaj

Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in acest timp pana voi sti daca mi s-a aprobat sau nu cererea, voi cadea cu fostul sot la o intelegere prin mediator, ce se va intampla cu taxa ce va trebui sa o platesc?
Conform O.U.G nr. 80/2013 taxa de timbru pentru cererea de partaj este cea prevazuta la art. 5:

„Art. 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de[b] 5% din valoarea masei partajabile.”

In cazul partajului bunurilor comune ale sotilor taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile..



In acest caz, al existentei unui acord de mediere, partile vor plati o taxa de timbru calculata conform art. 11 din O.U.G nr. 80/2013 respectiv: o taxa fixa de 20 lei la care se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 (adica 3% ÷ 2= 1,5 % din valoarea masei partajabile).
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si daca inainte de mediere instanta stabileste deja taxa diminuata cu 50%(pentru ca veniturile mele se situeaza sub 600 de lei pe mebru de familie), mai este valabila medierea?
Acordul de mediere va fi consfintit intr-o hotarare de expedient.

Taxa judiciara va fi injumatatita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire- taxa timbru getagoghie getagoghie la o avere de 15000 euro(un exempu) ce taxa de timbru se percepe pt dezbatere de mostenire si iesire din indiviziune? (vezi toată discuția)
Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea ... Lacusta Gelu Lacusta Gelu Cor e taxa de timbru pentru o suprafață de 2057mp la.iesirea din diviziune,avind in vedere că prețul pietii in aceasta zona ajunge 8 euro mp (vezi toată discuția)
Partaj creditor intrebarejuridica intrebarejuridica Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ? (vezi toată discuția)