Legea nu are o lacuna foarte grava prin faptul ca nu ofera alternativa la o situatie exceptionala, cum este cea descrisa de dv., pentru ca functia de presedinte de asociatie este "stalpul" functionarii asociatiei, altfel spus, fara acest element de baza, toata organizarea asociatiei ar fi schioapa, deci si aplicare acestei legi imposibila.
Legea, odata ce a fost aparuta in MO, se pune in aplicare deplin.
In practica insa, apar situatii exceptionale pe care pragmatismul proprietarilor
incorpore le poate rezolva, facand posibila functionarea asociatiei.
Totusi, sigurantei cu care
veselii procesomani s-au gandit sa cheme asociatia in instanta, i se poate opune exact ceea ce ati scris si dv.: ca acest lucru s-a facut la
un an distanta fata de comunicarea hotararii AG, incalcandu-se art.26 al legii:
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Daca hotararea AG, contrara art.9 mai poate fi argumentata in fata judecatorului, cum ar putea fi justificata incalcarea art.26, cand accesul la justitie a fost liber in toata aceasta perioada? Ce i-a facut pe cei 2 vecini ai dv. sa suporte un an de zile si brusc sa nu mai suporte situatia ca presedintele asociatiei, desi locuieste in bloc de 30 de ani, desi este cunoscuta si aleasa de ceilalti proprietari, uzurpa functia, incalcand legea, cu ajutorul AG? Aud?
Pe de alta parte, o asociatie poate functiona fara presedinte, dar numai dupa ce a fost aleasa o persoana in aceasta functie si, din cauze diverse, nu-si poate executa mandatul. Atributiile sale pot fi delegate vicepresedintelui sau unui membru al comitetului.