avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Micsorarea salariului fara stirea salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Micsorarea salariului fara stirea salariatului

Buna ziua,

Vineri am aflat ca eu de 2 luni am salariul micsorat la minim pe economie, de la 2500 la 785 net, fara acordul meu si fara a semna act aditional. A existat in prealabil o discutie pe la inceputul lunii februarie legat de salariu cum ca e posibil sa fie nevoie sa reducem salariile pentru cateva luni, dar nimic concret. Ramasese sa mai vorbim si in nici un caz nu la minim pe economie.

Din cate stiu modificarile contractuale se fac cu acordul partilor sub semnatura, deci presupun ca cineva a semnat un act aditional in FALS in numele meu.

Ce se poate face in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: alin13c , utilizator 16:55, 8 Mai 2016
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
...

Prin urmare, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de legislatiain materie.

In aceasta situatie, va trebui sa promovati o actiune in instanta pentru a va recupera drepturile banesti si sa va inscrieti in fals cu actul aditional de modificare a salariului - daca acesta a fost semnat de alta persoana in locul dvs.



trebuia sa primiti decizia de modificare contract munca, respectiv modificare salariu, unde trebuia mentionata o perioada de contectatie in acest sens, iar actul aditional la contractul initial trebuia semnat si de d-tra
Tin sa mentionez ca mie pe card mi s-a transferat salariul intreg, 2500 lei, din acest motiv nu am stiut de aceasta modificare. Am aflat intamplator, am vrut sa refinantez un credit si mi s-a spus ca am nu se poate, am salariu prea mic.

Multumesc!
Dvs ati primit salariul intreg , dar in realitate salariul este micsorat?
Da, deci eu am primit salariul intreg de 2500 lei, dar pe hartie, in contract, salariul net a fost micsorat la 785 lei fara stirea si acordul meu. Sigur nu am semnat in nestire, nici un act aditional de modificare sau ceva asemanator, citesc cu atentie mereu tot ce semnez.

Cum vad eu situatia este asemanatoare ca in foarte multe cazuri din tara noastra cand pe hartie se pune minim pe economie si mai primesc in mana ceva in plus, "platitila negru", doar ca in acest caz eu nu am stiut de aceasta modificare intervenita fara acordul meu.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
alin13c, utilizator

Alte discuții în legătură

Reducerea salariului datorita rezultatelor financiare slabe dragulina dragulina Buna ziua, Sa zicem ca angajatorul decide reducerea salariilor motivata de rezultatele financiare proaste ale societatii. Cum trebuie sa dovedeasca el ... (vezi toată discuția)
Modificarea duratei muncii irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de angajator am posibilitatea legala sa modific in contractul angajatilor, la capitolul durata ... (vezi toată discuția)
Protectia salariatului angajat angajat In fiecare an, de obicei la inceputul lunii decembrie, suntem chemati sa ni se anunte eventualele mariri de salariu, sedinte pe care sefii le numesc NEGOCIERI. ... (vezi toată discuția)