avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot solicita băncii un extras de cont al defunctului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot solicita băncii un extras de cont al defunctului pe baza declarației de acceptare a moștenirii? Îmi trebuie la dezbaterea succesiunii

Cu o declaratie de acceptare expresa a mostenirii, deci in perioada de optiune succesorala, pot solicita bancii un extras de cont al defunctului de la momentul decesului ?. La deschiderea dezbaterii succesiunii trebuie stabilita masa suc-cesorala deci trebuie sa am aceasta informatie.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Daniela632 , utilizator 22:04, 16 Octombrie 2019
Banca ar trebui sa va furnizeze aceste informatii dar, depinde si de regulamentele si ordinele interne ale bancii.
Nu o obtineti dvs personal printr-o cerere, ci notarul care instrumenteaza succesiunea va cere aceste informatii de la bancile indicate de succesibili. Faptul ca ati dat declaratia de acceptare a mostenirii nu inseamna ca s-a finalizat succesiunea. Urmeaza dezbaterea succesiunii, veti indica in cererea de dezbatere a succesiunii catre notarul public competent componenta masei succesorale, bunur mobile si imobile. Apoi notarul pentru conturile bancare ce au apartinut defunctului se va adresa bancii respective pentru a obtine extrase de cont.
Certificat de calitate de mostenitor, ar trebui sa puteti face toate demersurile. Nu e ok sa poata face notarul investit de dv. ce dv. insiva nu puteti face insa, din pacate, in practica se intampla. Totusi, puteti gasi si notari care sa va solicite dv. toate documentele.
Liliana nu e vorba de notar.....e vorba de Banci ...nu elibereaza succesibililor decat daca notarul in adresa indica persoana care va ridica extrasul de cont. In adresa notarul indica ca pe rolul biroului notarial se afla inregistrat dosarul succesoral nr... din data de.....privind pe defunctul X....
Pentru a avea calitate inseamna sa dezbata succesiunea apoi sa suplimenteze cu bunuri niste bani in plus la onorarii...sfat pe care nu l-as da.
Cu certificatul de calitate de mostenitor este adevarat ca bancile dezleaga secretul bancar al defunctului desi este un nonsens pentru ca in acel certificat scrie clar ca masa succesorala nu se cunoaste.Deci dai 500 lei, iei certificat, umbli prin banci afli si ceri extras de cont si revii la notar sa faci dezbaterea succesiunii avand bun mobil suma din cont. La dezbaterea succesorala la notar in varianta JOHA succesibilii trebuie sa ofere informatii despre conturile defunctului. Si daca acestia n-o fac ? , unul din nestiinta iar celalalt din rea vointa.

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters291019 ContSters291019 Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita. Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)