avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stagiu cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stagiu cotizare

Buna ziua,lucrez la o firma de constructii mi-sa incheiat contract de munca individual cu fractiune de norma 4 ore/zi 20 ore /sap. La semnarea contractului la-m avut deschis la ultima pagina ,nu ne-a lasat sa-l citim am fost fortati sa-l semnam.De cind am CM am lucrat numai la 8 ore de curind am fost sa verific stagiul de cotizare in vederea stabilirii pensiei pentru asigurat si ma gasit cu CONTRACT de munca cu timp partial ADICA LUCREZ UN AN dar la stagul de cotizare .......6 luni este corect . Mentionez ca am act aditional la 8 ore
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 11 Mai 2016
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Contractul cu timp partial nu afecteaza stagiu de cotizare la pensie sau la sanatate .. numai la somaj .
Abrogarea dispozitiilor fostului art. 103 alin. (3) din Codul muncii are drept consecinta faptul ca stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de munca cu durata integrala.

Astfel, daca o persoana a fost angajata la un moment dat cu un contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare pentru pensie este calculat la fel ca in cazul unui contract individual de munca cu norma intreaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu fractiune de norma marimalutan marimalutan Buna! As dori sa stiu care ar fi dezavantajele pentru mine daca m-as angaja cu fractiune de norma de 2 ore pe zi cu un salariu de 1000 pe luna? Ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Cim cu 4 ore afecteaza vechimea in munca? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Tinand cont ca sunt incadrata cu 4 ore ma intreb daca la stagiul de cotzare ca si vechime, nu ca si contributie, ma va afecta la calculul pensiei, ... (vezi toată discuția)
Ani vechime micutzulurs micutzulurs Buna ziua, Daca sunt angajata cu o ora de 10 ani, la varsta regulamentara de pensionare cata vechime se va calcula? (vezi toată discuția)