avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pfa agent asigurari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pfa agent asigurari

Anul trecut am fost colaborator la un broker de asigurare dar nu am avut incasari mari. anul acesta pt a continua sa fac asigurari trebuie sa fiu PFA? si daca o luna nu am incasari iar in urmatoarea am suma de 200 lei ce trebuie sa achit obligatoriu?Mentionez ca nu am alt venit decat cel din inchirierea unui ap. pt care platesc taxele. Multumesc
Cel mai recent răspuns: stan patitul , utilizator 11:29, 27 Mai 2016
Puteti sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata (PFA). In acest caz va trebui sa tineti contabilitatea in partida simpla. Va trebui sa inregistrati in jurnalul de incasari si plati, in ordine cronologica, toate veniturile (incasarile) si cheltuielile efectuate. La sfarsitul anului calcualti venitul net (diferenta dintre incasari si cheltuieli). Taxe si impozitele legale se calculeaza avand la baza venitul net. La inceputul fiecarui an veti depune o declaratie privind venitul estimativ. In functie de venitul estimativ declarat trimestrial veti plati cu titlu anticipat taxe si impozite.Dupa depunerea declaratiei ciu venitul realizat in cursul anului anterior se face regularizarea impozitelor.
ing. Ioan Ciobanu
Evidenta si celelalte calcule la pfa se tin pe a fiscal. Da, puteti sa incasati venit doar in anumite luni din an dar asta nu va afecteaza platile impozitelor. In timpul anului platiti cele patru rate ca plati anticipate pentru impozitul pe venit si contributiile sociale calculate la un venit estimat si declarat la inceput de an iar apoi anul urmator se va face regularizarea si veti plati in plus sau vise va restitui.
În fluturașul pe care-l primesc de la asiguratorul cu care colaborez ca PFA sunt defalcate toate sumele de bani care concură la obținerea sumei nete care-mi intră în cont (CAS, CASS șamd). Este o diferență între ce scrie în adeverința de venit pe anul x și ce primesc eu în cont conform acelui fluturaș. Această diferență este dată de reținerile asiguratorului: garanție - constituire, respectiv clawback - constituire.
Astfel, apare întrebarea: care este suma pe care o trec eu în registrul-jurnal de încasări și plăți:
a) suma brută?
b) suma netă care mi-a intrat în contul bancar (adică, din care au fost reținute aceste două componente)?
c) suma netă plus cele două componente reținute de asigurator (și care corespunde cu ceea ce este menționat pe adeverința de venit)?
Fiind colaborator la un broker acesta isi retine o parte din incasarile dvs. (in plus fata de impozitele si contributiile legale). Dupa parerea mea este mai bine pentru dvs. sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata. In acest caz toate incasarile va revin in totalitate, dvs aveti obligatia sa faceti raportarile la ANAF, care sunt putine si simple. Va trebui sa tineti evidenta incasarilor si ale platilor (evidenta in partida simpla - ceea ce este foarte simplu). Eventualele cheltuieli legate de activitatea de agent asigurari (cheltuieli de deplasare, telefon etc) sunt deductibile.
Va urez succes in activitatea de PFA!
ing. Ioan Ciobanu
Colaborez cu un asigurator, nu un broker, dar asta e mai puțin important. Am spus anterior că sunt înregistrat ca PFA. Țin evidența în partidă simplă așa cum ați spus și dvs. Totuși, n-am văzut niciun răspuns la întrebările mele. Care din cele 3 situații trebuie să o aleg ca să evidențiez încasările în registrul aferent?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi de comision cu impozit de 16% retinut la sursa cane petruta cane petruta Buna ziua. As dori sa ma lamuresca si pe mine cineva. Am un PFA cu caen 8291 neplatitor de TVA, emit facturi in care am un venit brut si incasez un venit net ... (vezi toată discuția)
Pfa - contract nou - venit mai mare adina.s adina.s Buna ziua, Detin un PFA in domeniul IT si la infiintare am ales varianta norma fixa de venit, insa aceasta norma s-a modificat (s-a triplat) in decembrie ... (vezi toată discuția)