avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... durata preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

durata preaviz

Un angajat solicita incetarea cim cu acordul partilor, la o anumita data (de exemplu in termen de 10 zile lucratoare).
Angajatorul accepta, dar numai cu preaviz de 20 zile lucratoare (conform Codului muncii).
In cim - este stipulat un preaviz de 15 zile lucratoare.
Care este termenul de preaviz corect : 20 sau 15 zile ?
Am pus aceasta intrebare deoarece art. 81 prevede:(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Cel mai recent răspuns: codrina.ama , utilizator 04:59, 13 Mai 2016
Niciunul... in situatia incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz.

Art.81 C.mun. se refera la demisie , nu la incetarea c.i.m. cu acordul partilor care este mentionata la art.55 lit.b C.mun.
Da, asa este. Dar angajatorul doreste prelungirea termenului in care angajatul mai este angajat al firmei. Daca respinge cererea si angajatul trebuie sa-si depuna demisia, care este termenul de preaviz maxim corect : cel inscris in cim (15 zile) sau 20 zile ?
In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cerere incetare cim cu acordul partilor neaprobata kitty_26g kitty_26g Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o parere. In cazul in care un angajat trimite catre angajator prin fax cerere de incetare Cim cu acordul partilor, iar ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ataela1 ataela1 Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi\\"\\" dupa cum se exprima el. In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile. Cum procedez ... (vezi toată discuția)