avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi"" dupa cum se exprima el.
In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile.
Cum procedez daca el imi aduce o instiintare de demisie,fara preaviz dupa cum am spus?
Este exclusa demisia prin äcordul partilor
"multumesc
Cel mai recent răspuns: ataela1 , utilizator 11:38, 3 Februarie 2014
Buna ziua,
Daca angajatorul a respectat drepturile salariatului conferite conform cim si a altor documente semnate, pe parcursul angajarii, atunci salariatul are obligatia respectarii perioadei de preaviz, in caz contrar poate fi subiectul cercetarii disciplinare si desfacerii din aceste motive a cim.
Sintagma "demisie la zi " sau "demisie cu acordul partilor" nu exista prevazuta in legislatia muncii.

Angajatul poate solicita incetarea c.i.m. fie prin demisie(art.81 C.mun.) , fie cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.).

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Art. 81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor , art.55 lit.b C.mun., nu se acorda preaviz.
multumesc,am inteles

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata preaviz codrina.ama codrina.ama Un angajat solicita incetarea cim cu acordul partilor, la o anumita data (de exemplu in termen de 10 zile lucratoare). Angajatorul accepta, dar numai cu ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)