avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Va rog se poate pune la plata pensie alimentare un detinut?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 22:09, 15 Mai 2016
Ce venituri lunare realizează deținutul care e și tată`?
Vă întreb, pentru că dacă pușcăria nu-i dă salariu lunar cu caracter de continuitate, nu poate fi obligat la pensie de întreținere copil.

1. Pentru a putea fi obligat la plata pensiei de întreţinere debitorul trebuie să aibă mijloace de existenţă şi să nu existe o altă persoană obligată la întreţinere înaintea sa, potrivit ordinii stabilite de lege.
2. A avea mijloace de existenţă înseamnă a realiza venituri şi a avea bunuri care pot fi valorificate pentru realizarea de venituri. Se au în vedere numai mijloacele proprii ale debitorului, nu şi ale altor persoane, cum ar fi soţul, ascendenţii, alte rude ale debitorului care locuiesc cu acesta.
3. Cel obligat la prestarea întreţinerii trebuie să aibă mijloace de existenţă sau posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. La stabilirea mijloacelor de existenţă se va ţine seama de veniturile celui obligat la plată, de bunurile sale şi de sarcinile familiale pe care le are.

Art. 527 din Noul Cod Civil - Condiţiile obligaţiei de întreţinere:

(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

JURISPRUDENȚĂ:
"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie parinte student pentru copil major barta_andras barta_andras Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca un parinte (care este obligat la plata alocatiei pentru copil major pana la finalizarea studiilor sau implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara persoana condamnata utilizatorx utilizatorx buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana condamnata trebuie sa plateasca pensie alimentara daca merge la munca (am citit in Legea 254/2013 ca veniturile ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere boby24 boby24 Buna seara, nepotul meu are 17 ani, in urma cu 2 ani a avut o relatie :) cu o fata cu 2 ani mai in varsta, la o luna dupa despartire i sa spus sec ca va fi ... (vezi toată discuția)