avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda administrativa-reabilitarea de drept?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda administrativa-reabilitarea de drept?

Buna ziua!
Am si eu o problema, in data de 01.10.2013 am fost scos de sub urmarire penala conform art.18^1 CP si mi sa aplicat amenda administrativa in valoare de 1000 lei pentru art. 1,Lg. 61/1991 Rep, art. 2, alin. 1 pct 1 lg 61/1991, intrebarea mea este dupa cat timp pot fi reabilitat de drept, mai exact cand imi exipra aceasta perioada de la data platii amenzii sau de la data mai sus mentionata cand am fost scos de sub urmarire? Mentionez ca aceasta reabilitare imi trebuie pentru obtinerea avizului de port arma de vanatoare.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IonutGheorgheLad , utilizator 12:48, 16 Mai 2016
A fost aplicata o amenda administrativa, nu are de ce sa opereze reabilitarea.
Problema este ca eu apar in evidentele special operative ale politiei cu aceasta fapta, iar pentru obtinerea permisului de arma trebuie sa nu prezint pericol social, iar fapta pe care am comiso prezinta un grad de pericol social, de aceea intrebarea mea este, dupa reabilitarea de drept ar trebui sa nu mai prezint acest pericol, si ma repet dupa cat timp apare reabilitarea de drept din momentul scoaterii de sub urmarire sau din momentul patii amenzii?
Va multumesc !
Confundati amenda administrativa cu cea penala.
Aceasta este o sanctiune administrativa si nu se inscrie in cazierul judiciar eliberat persoanelor fizice deci nu putem vorbi de o reabilitare de drept in acest caz.

ART. 9 ( legea 290/2004- legea cazierului)
În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
a) pedepsele, măsurile de siguranţă şi educative, pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
b) renunţarea sau amânarea aplicării pedepsei, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepselor şi a măsurilor educative, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, înlocuirea, eşalonarea şi achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării;
d) pedepsele şi măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar;

ART. 11
(1) În evidenţa cazierului judiciar organizată la unităţile de poliţie prevăzute la art. 6 şi 7 se notează în mod provizoriu, până la soluţionarea definitivă a cauzei, când se şterg din evidenţă, date privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sau faţă de care a fost luată una dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de procedură penală.
(2) Datele prevăzute la alin. (1) nu se înscriu în certificatul de cazier judiciar eliberat persoanei fizice sau, după caz, persoanei juridice.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în situaţia în care certificatul de cazier judiciar este eliberat în vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit dispoziţiilor art. 158^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în certificatul de cazier judiciar se înscriu şi date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.

ART. 17
În certificatul de cazier judiciar se înscriu sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive.


Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In cazierul judiciar pe care eu il scot de la politie nu imi apare nimic, imi apare ca nu sunt inscris in cazierul judiciar, dar in evidentele special operative ale politiei imi apare, care am inteles ca nu se sterge niciodata ! Iar eu am fost in audinta la seful de la arme si munitii si mi-a zis ca nu pot procura avizul de port arma pentru aceasta fapta si pentru ca nu au trecut 3 ani de la comitrea ei si ca prezint pericol public !!! De aceasta am intrebat daca intervine reabilitarea de drept!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiuni cazier androcar androcar Este normala mentionarea in cazierul juridic pentru angajare punerea in miscare a unei actiuni penale? (vezi toată discuția)
Cazier ccrystal ccrystal daca sunt trimis in judecata apare cand imi scot cazierul? (vezi toată discuția)
Clasarea dosarului - cazier Ion2258 Ion2258 Buna ziua. As dori sa stiu daca dupa clasarea dosarului ramane pata in cazier, deoarece doresc sa dau la academia de politie si am nevoe de cazier curat. (vezi toată discuția)