avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de folosire a imaginii celebritatilor postum
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de folosire a imaginii celebritatilor postum

Buna ziua,

Care este procedura prin care se poate folosi imaginea personalitatilor istorice ca endorseri in campanii publicitare?

De exemplu: Un personaj animat care seamana cu M Eminescu recomanda produsul X.

In cazul acesta poate fi vorba de incalcarea drepturilor de autor?

Va multumesc!





Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 14:30, 17 Mai 2016
Fotografiile pot fi protejate de drepturi de autori sau pot fi din domeniul public. Pentru desenele facute dupa ele drepturi de autor are desenatorul. In cazul lui Eminescu, drepturile de autor pentru fotografii au expirat de mult, ele sunt intrate in domeniul public. Vedeti [ link extern ]
Ok. Va multumesc mult pentru raspunsul rapid!

Cu toate acestea Ministerul Culturii a solicitat renuntarea folosirii portretului lui Eminescu dintr-o campanie publicitara.

[ link extern ]

A fost o miscare de PR sau exista temei legal pentru care s-ar putea cataloga utilizarea imaginii lui Eminescu "abuziva"?
Conform Decretului nr. 321 din 18 iunie 1956 privind dreptul de autor, fotografiile cu Eminescu efectuate in secolul XIX nu mai au drepturi de autor. Desenele recente create in baza lor ar putea avea drepturi de autor, functie de anul in care au fost create si doar daca reprezinta creatii originale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pokemon go, produse personalizate TinnedKitten TinnedKitten Avand in vedere toata nebunia creata in jurul subiectului Pokemon Go, am o nelamurire: este corecta dpdv legal comercializarea produselor personalizate cu ... (vezi toată discuția)
Decădere din drepturi andreipitesteanu andreipitesteanu În urmă cu ceva timp am inventat un personaj de desen animat. Am fost sfătuit să-l înregistrez la OSIM ca desen sau model industrial. Singura problemă ar ... (vezi toată discuția)
Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)