avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Decădere din drepturi
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Decădere din drepturi

În urmă cu ceva timp am inventat un personaj de desen animat. Am fost sfătuit să-l înregistrez la OSIM ca desen sau model industrial. Singura problemă ar fi taxa, pe care dacă n-o mai plătesc sunt decăzut din drepturi.

Nu înţeleg ce înseamnă această decădere din drepturi. Înţeleg că înscrierea ar trebui să-mi asigure protecţie, dar prin decăderea din drepturi înseamnă că nu mai am dreptul de a desena şi utiliza acel personaj?

Am aflat că un desen sau model industrial decăzut din drepturi poate fi achiziţionat de oricine plăteşte taxele restante, iar noul proprietar poate interzice folosirea lui de către autorul de drept. Este posibil aşa ceva?
Cel mai recent răspuns: Mioara Radulescu , Consultant proprietate industriala 13:31, 7 Decembrie 2016
Creatiile artistice originale sunt protejate de drepturi de autor, fara a mai fi nevoie de a fi inregistrate drept marci comerciale sau modele industriale. Daca trebuie sa dovediti data la care ati avut acel desen in vederea unui litigiu privind drepturile de autor, folositi plicul cu idei, tot de la OSIM. Dar nici el nu este necesar daca paternitatea desenului se poate dovedi pe alta cale. De ex. personajele din Tinerii Titani sunt protejate de drepturile de autor fara a mai fi necesar inregistrarea drept marca sau drept modele industriale.
Vă mulţumesc pentru informaţie, dar problema m-ar interesa totuşi. E posibil să achiziţionezi o marcă/desen industrial decăzută din drepturi (însemnând şi interzicerea autorului de a mai folosi această marcă) ?
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
andreipitesteanu, utilizator
Decaderea din drepturi pentru neplata taxelor legale are ca efect stergerea cererii de inregistrare a desenului din Registrul National al cererilor. Aceasta inseamna ca desenul Dvs nu mai are protectie si poate fi folosit de alte persoane. Dreptul Dvs de autor exista chiar si fara inregistrare, dar dovedirea dreptului Dvs asupra desenului nu se mai poate face simplu cu o hartie emisa de OSIM si prezentata celui care foloseste desenul Dvs, ci trebuie sa depuneti o actiune in justitie impotriva persoanei,iar judecatoarului trebuie sa ii faceti dovada certa ca Dvs sunteti autorul un document care sa poarte data, dovada folosirii desenului, folosire ce poate fi identificata cu data etc).In justitie este destul de greu sa faci aceasta dovada mai usor este daca ai o inregistrare la OSIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Pierdere drepturi osim Pixelut Pixelut Cu ani in urma am inregistrat la OSIM un model industrial, primind in acest sens si un certificat. Datorita neplatii taxelor de intretinere am fost decazut ... (vezi toată discuția)
Drept de autor/licenta articole marvel AxelF AxelF Buna ziua. Vreau sa aflu daca am dreputul de a comercializa produse pe teritoriul Romaniei, in special stickere autocolante de perete, cu personaje Marvel ... (vezi toată discuția)