avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lnsolventa angajator, demisie si recuperare drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lnsolventa angajator, demisie si recuperare drepturi

Buna ziua,

Fiica mea este inca angajata la o firma careia i s-a cerut insolventa, sanse de redresare nu mai sunt, toti colegii au demisionat, este angajata pe post de operator facturare dar tine si loc de secretara deoarece cea care a fost angajata pe postul de secretara a demisionat, tine doua posturi pe acelasi salariu (minim pe economie). In contractul de munca este specificat si termenul de preaviz. Cum trebuie sa procedeze fiica mea pentru a-si da demisia deoarece stresul este foarte mare , nuimeni nu ii spune NIMIC , timpul trece si ....... .
Exista vreun model de cerere ? Pe perioada preavizului cat este obligata sa stea la locul de munca ? Se poate sa ii respinga demisia angajatorul ? Ce trebuie facut in acest caz ? pe anul 2016 a efectuat o zingura zi din concediul de odihna, nu a avut concedii medicale si cu toate cestea i s-a luat din salariu 20 de lei spunandu-ide ca a fost o zi in concediu.

Cu stima si respect astept sfaturile dumneavoastra,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 17 Mai 2016
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Domnule Director,

Subsemnatul ............................................., angajat in functia de………… in cadrul societatii .............. SRL/SA, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr………….din data zz/ll/aa, in baza art. 81 din Codul muncii, prin demisie, incepand cu data de ............................, cu respectarea preavizului de .......….......... prevazut in contractul individual de munca.

Va multumesc!


Data: Cu stima,

4. Potrivit art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Asadar, timpul de munca pe perioada de preaviz este cel mentionat in contractul individual de munca.

Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

Asadar, in lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. De exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz av trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

5. Potrivit art.146 alin.3 C.mun., compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai la încetarea contractului individual de muncă.
Prin urmare, la incetarea c.i.m. , angajatorul va compensa in bani toate zilele de CO neefectuate de catre fica dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inaintarea demisiei si perioada de aviz in timpul concediului ionutviorel ionutviorel M-am angajat de aproximativ 4 luni , am contract pe o perioada nedeterminata. In perioada 17.10.2016 - 30 .10.2016 sunt in concediu .. este posibil ca la ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Demisie bilibokzsuzsa bilibokzsuzsa Buna ziua, vreau sa demisionez de la firma la care lucrez din luna mai anul curent. Inca nu am avut nici o zi de concediu. Intrebarea mea este, ca daca trebuie ... (vezi toată discuția)