avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... curator bolnav psihic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

curator bolnav psihic

As dori sa aflu cine poate deveni curator pentru bolnavii cu afectiuni psihice care sunt internati intr-un spital de boli psihice,cine numeste acest curator si daca acesta trebuie sa faca parte din randul angajatilor spitalului de boli psihice?

Mentionez ca persoana bolnava nu are nicio ruda in viata.Persoana bolnava se afla internata si nu are nicio ruda si nici in vecin nu doreste sa devina curator.Nimeni nu vrea sa se implice. Ce ramane de facut?
Fac mentiunea ca bolnava este internata prin hatarare judecatoreasca. Cine va fi desemnat curator?
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
pompiliairina, utilizator
Nu, curatorul nu trebuie sa fie angajat al spitalului de boli psihice.
Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, precum si a tutororelui. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.Curatela incapabilului se instituie in situatii cum ar fi:
- Cazurile prevazute de art. 152, lit. c, Codul familiei potrivit careia “daca din cauza bolii sau din alte motive parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce o reprezinta sau a carei acte se incuviinteaza”.
- Cazul art. 132, Codul familiei: “Ori de cate ori se ivesc, intre tutore si minor, interese contrare, care nu sunt dintre acelea care trebuie sa duca la inlocuirea tutorelui, ca de exemplu atunci cand tutorele sau parintele si minorul sau incapabilul sunt coproprietari si se introduce o actiune pentru sistarea sau incetarea proprietatii”.Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
curatorul se numeste de catre primarie , in urma sesizarii acesteia de catre instanta de judecata .
este asa numita procedura de punere sub interdictie judecatoreasca a unei persoane, care nu mai are discernamantul de a se ingriji de interele lor, din cauza alientatiei mintale sau a debilitatii mintale .
persoanele in drept sunt prevazute de art. 143 si 115 C. familiei .
Alienatia , debilitatea mintala , sau orice alta afectiune care altereaza grav discernamantul da posibilitatea punerii sub interdictie , pe cale judecatoreasca , si numirea, de catre Autoritatea Tutelara, a unui tutore, care sa reprezinte interesele celui bolnav psihic.

daca acesta trebuie sa faca parte din randul angajatilor spitalului de boli psihice
.
Da , poate face parte din randul angajatilor.

Art. 149. - Tutorele este dator sa ingrijeasca de cel pus sub interdictie, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata; in acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie.
Autoritatea tutelara, de acord cu serviciul sanitar competent si tinand seama de imprejurari, va hotari daca cel pus sub interdictie va fi ingrijit la locuinta lui ori intr-o institutie sanitara.

Curatela se instutuie pentru persoane capabile (au capacitate de exercitiu ) , iar afectiunea are o cauza organica , nu una psihologica.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri bolnav psihic internat pompiliairina pompiliairina Cine administreaza bunurile unei persoane internata intr-un spital de psihiatrie si masuri de siguranta printr-o hotarare judecatoreasca? Cine este curator ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Vanzare mostenire adrianaanton adrianaanton Cum se procedeaza in cazul vanzarii unei case mostenite, daca unul din mostenitori are boala Alzhaimer si nu mai poate semna pe actele pt. vanzarea casei? Cine ... (vezi toată discuția)