avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare

Buna ziua!
M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba de un bloc de 100 de apartamente din care peste 75% s-au debransat si si-au montat centrale pe gaz. Din cei ramasi inca bransati, foarte multi au datorii la intretinere. Se doreste rezilierea contractului cu firma care asigura caldura si apa calda pt a nu mai creste in continuare datoriile si pt a nu se pune poprire pe conturile asociatiei sau pur si simplu inchiderea robinetilor de apa calda si caldura. Bineinteles ca din cei ramasi bransati mai sunt si buni platitori si aceia vor suferi.
Intrebarea mea este, exista o baza legala prin care se pot inchide robinetele sau prin care se poate rezilia contractul? Stiu ca asociatia are contract cu firma de termoficare si nu locatarii (individual). Ideea e ca prin datoriile acumulate de rau platnici sufera tot blocul. Cei cu datorii mari au procese pe rol cu asociatia, dar sunt de durata, timp in care datoriile tot cresc.
Va multumesc si astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:45, 21 Mai 2016
Conditiile in care se poate solicita rezilierea unilaterala a contractului incheiat intre furniozor si asociatie,le gasiti in contractul de furnizare utilitati
Atat timp cat exista locatari care nu aau interes sa instaleze centrala proprie,nu exista dispozitie in vigoare prin care asociatia sa ii oblige sa se debranseze de la sistemul centralizat furnizare utilitati
Pentru stoparea majorarii debitelor,presedintele de asociatie poate solicita instantei inclusiv ordonanta presedentiala care se judeca in regim de urgenta
In situatia dvs. sunt foarte multe asociatii.
Nu faceti confuzie. Ce este firma de stat de termoficare din oras? Este un furnizor de energie termica si nimic mai mult.
Nu cred ca puteti renunta la contract, asa pur si simplu, insa puteti discuta in AG despre incheierea de contracte individuale de furnizare a energiei termice pentru incalzirea locuintelor si preparare apa calda menajera.
Presedintele trebuie sa mearga la firma de stat de termoficare din oras si sa discute toate aceste greutai pe care le aveti si sa le propuna incheierea de contracte individuale cu toti proprietarii care au ramas bransati la sistemul centralizat de termoficare.
Tot furnizorul o sa va ajute sa recuperati acele restante provocate de catre cei rau-platnici.
Ceea ce va pot spune, este ca acum furnizorii de energie termica s-au mai "dat cu lumea" si au inceput sa le propuna celor interesati masuri de imbunatatire a furnizarii, de distributie pe orizontala a energiei termice, cu masurarea consumului "la usa" - suportand ce-a mai mare parte a costurilor. Sigur, este nevoie si de intelegerea proprietarilor.

In aceasta perspectiva vad ca masurile acestea vor creea conditiile de reintoarcere a mai multor proprietari cu CT la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice..
Cunosc cateva blocuri in Iasi care au revenit la sistemul centralizat si din cate am inteles lucrurile au luat o turnura excelenta.
mirrrela a scris:
Mentionez ca este vorba de un bloc de 100 de apartamente din care peste 75% s-au debransat si si-au montat centrale pe gaz.

Avand in vedere ca sunt multi debransati, se pot debransa in continuare si ceilalti. Discutati cu vecinii dumneavoastra si convingeti-i sa se debranseze. Explicati-le ca ramanand bransati, in sezonul rece, vor avea de plata cel putin dublu fata de vecinii deja debransati.
Sigur ca debransarea fiecaruia se face respecatand procedurile, cu acerdul asociatiei si a fiurnizorului. Asa ca pe masura ce vor incerca sa se debranseze, vor achita si restantele.
Intr-o situatie asemanatoare, noi am ajuns acum cativa ani, sa avem doar 10 apartamente bransate din 150. In aceasta situatie, prin august a venit o echipa a furnizorului sa faca revizia si-a luat ceva piese din subsol (gigacalorimetru...). Imediat am incuiat subsolul si-am trimis adresa la furnizor prin care-i anuntam ca am reziliat contractul cu ei (CET Iasi).
Am avut ceva probleme cu cei 10 proprietari dar in 2 luni si-au montat centrale. Am avut probleme si cu furnizorul care ne-a actionat in judecata pentru restante si penalizari. In timpul procesului, ce a durat 2 ani, am achitat restantele si-am convins instanta sa nu mai platim penalizarile. Sigur ca in aceasta perioada i-am actionat si noi in judeacta pe proprietarii restantieri de la care am recuperat debitele.
Asa am scapat de furnizorul de agent termic, de penalizarile catre el dar si de marii restantieri catre asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autodebransare Stefan Banica Stefan Banica Buna seara, Am si eu o intrebare pentru un avocat si anume :daca sunt cu plata intretinerii la zi insa sunt restantieri in bloc iar din cauza asta in bloc ... (vezi toată discuția)
Intreruperea furnizarii agent termic asoc564gl asoc564gl Avem in cadrul asociatiei o scara de bloc de 19 apartamente din care 17 au centrale termice iar 2 apartamente au ramas cu repartitoare bransati la sistemul ... (vezi toată discuția)
Debransare termoficare targu mures motosz motosz Buna ziua, As dori sa ma ajutati la solutionarea unui abuz, din punctul meu de vedere, din partea firmei care furnizeaza agentul termic, precum si apa calda ... (vezi toată discuția)