avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata contributie sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata contributie sanatate

Buna ziua !
Nu stiu cum procedeaza acum o persoana care nu are venituri .... a intrat in vigoare prevederea cf careia acea persoana nu plateste decat atunci cand va fi cazul ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:03, 23 Mai 2016
Nu a intrat in vigoare niciun astfel de act normativ.

1. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

2. Asadar, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii pot deveni coasigurati.

3. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurat/a.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1250 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 68,75 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la casa de sanatate Arilena Arilena Buna ziua, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez daca neavand un loc de munca si deci nici un venit , nu sunt asigurata la casa de sanatate .Am facut o ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate bogdanel29 bogdanel29 buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti (vezi toată discuția)
C.a.s. chance1 chance1 Ce valoare are C.A.S. pe care l-as plati ca persoana fara venituri? Va multumesc! (vezi toată discuția)