avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere

Am un contract de credit din anul 2006, completat cu un act additional in 2011, iar ultima rata platitat a fost in noiembrie 2011. Banca m-a cautat 2-3 luni telephonic, apoi nu a mai insistat. In aprilie 2016 am fost executat silit. Mentionez ca nu am primit nicio instiintare de plata la serviciu, cum obisnuieste banca, iar aceasta a cesionat creditul catre un mandatar. Pot beneficia de prescriere?
Cel mai recent răspuns: Dracko , utilizator 09:51, 28 Mai 2016
daca ultima rata platita a fost in noiembrie 2011, prescria incepe sa curga de la data la care ar fi trebuit sa platiti urmatoarea rata adica din decembrie 2011. prescria datoriei comerciale se face conform legii in 3 ani, adica in cazul dvs ar fi decembrie 2014. pt a va executa silit demersurile legale ar fi trebuit sa inceapa pana in perioada de mai sus. Raspunsul la intrebarea dvs este da / datoria s a prescris inca din decembrie 2014.
mai exact daca banca nu incepe procedura de recuperare a sumelor de bani in termen de 3 ani de zile de la ultima plata efectuata atunci creditul este prescris.

Totusi, sa tinem seama de faptul ca in raport de legislatia bancara daca in contractul de credit nu este stipulate termenul la care banca poate declara scadenta anticipata, atunci el este de 60 de zile de la ultima plata, insemnand ca dreptul bancii de a cere executarea silita se naste fie conform contractului fie la 60 de zile de la plata ultimei rate lunare iar in acest caz termenul de prescriptie se va calcula cu adaugarea celor 60 de zile la termenul de 3 ani.

Momentul în care se sfârşeşte termenul de prescripţie se determină potrivit regulilor de calcul al termenelor procedurale prevăzute de art. .101 C. proc. civ.; astfel, termenele pe zile se calculează pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început să curgă, nici ziua când s-a sfârşit termenul; termenele pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare; termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii; termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
Deci pot cere prescrierea?
daca lucrurile sunt ca date exact cu cele prezentate de tine anterior - categoric da. Practic poti verifica singur daca sunt cel putin 3 ani de zile de cand nu ai mai platit rata scadenta si pana cand s a incuviintat executarea silita,

În dreptul procesual civil prescripţia se poate invoca în două situaţii: fie pe calea contestaţiei la executare, solicitându-se constatarea prescripţiei dreptului de a cere executarea silită, fie pe calea dreptului comun, invocându-se prescripţia dreptului material la acţiune.

iar dacă sunt îndeplinite condiţiile expuse mai sus, instanţă poate dispune anularea întregii executări silite având în vedere constatarea intervenirii prescripţiei asupra sumelor executate.

Faptul că în sistemul nostru de drept prescripţia nu poate opera din oficiu, ci doar la cerere înseamnă că orice creditor poate începe o executare silită, iar dacă debitorul nu este “vigilent” poate plăti sume de bani prescrise, dacă nu formumeaza o acţiune de contestaţie la executare în termenul legal.
Multumesc. Am depus contestatia la executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire... prescriptie mirelazod mirelazod am o mare nelamurire.#-o....deci la prescriere datorii, am luat credit bancar in septembrie 2006 pe 5 ani, am platit rata pana in octombrie 2007...cand se ... (vezi toată discuția)
Prescripție datorie Carol12 Carol12 Buna ziua Am făcut un credit in în valoare de 10000 de lei la bcr în anul 2011 Am plătit 6 rate dupa care am ramas fara serviciu,adică nu am mai putut ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie bancara dreptatesiadevar dreptatesiadevar la citi ani se prescrie o datorie catre o banca , daca ultima plata s-a facut in decembrie 2010, banca nu a cerut executarea dar trimite constant instiintari ... (vezi toată discuția)