avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Procedura contestatiei la executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Procedura contestatiei la executare silita

Buna seara,
As dori sa ma ghidati si pe mine in labirintul cailor procedurale. Problema este urmatoarea: S.C. X a primit in luna mai o amenda contraventionala de la IGPR Autostrazi. Procesul verbal de contraventie a fost contestat in termenul legal prin introducerea la judecatorie a unei plangeri contraventionale. Nu s-a platit jumatate din minimul amenzii in termenul de 48 ore. In actiune s-a cerut si suspendarea executarii silite in temeiul art. 31 (3) din Ordonanta nr. 2/2001. Primul termen s-a fixat in noiembrie. In august, am primit de la Administratia Finanatelor Publice o somatie de plata si un titlu executoriu pentru aceasta amenda. Ce am de facut in continuare? Trebuie sa introduc la judecatorie o contestatie la executarea silita sau este suficient sa duc la Administratia Finantelor Publice dovada ca plangerea contraventionala este pe rolul judecatoriei? Prevederile Ordonantei nr. 2/2001 in care se spune ca "plangerea suspenda executarea" opereaza de drept sau trebuie o hotarare judecatoreasca in acest sens???? :O
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 16:54, 20 August 2009
mikcez a scris:

Multumesc mult pentru raspunsuri!=D> Cred ca voi face contestatie la executare pentru linistea mea. Abuzez putin de amabilitatea dumneavoastra si va mai intreb care este cuantumul taxei de timbru si a timbrului judiciar in acest caz?


Potrivit Legii nr.146/1007, in cazul contestatiei la executarea silita, taxa se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 194 lei, indiferent de valoarea contestata.
alexandra2006ro a scris:

Eu in locul dv.nu as face contestatie la executare ,v-am scris mai sus iar aici ar fi mult de stat isi de scris argumentele de ce nu.
Va doresc bafta ...dar a indoiesc,poate va cere instanta si o cautiune?



:coffee:Multumesc mult pentru raspunsuri!

De obicei se cere cautiune de catre instanta sau este la aprecierea acesteia? Dupa pronuntarea hotararii (favorabila) aceasta cautiune nu se restituie? Am inteles ca termenele in aceste cauze sunt mai scurte.
In cat timp se elibereaza certificatul de grefa, deoarece s-ar putea sa pierd termenul de introducere a contestatiei daca astept mai mult de 15 zile eliberarea acestuia?:slap:
Prin introducerea plangerii contraventionale, executarea silita a amenzii dispuse prin procesul verbal este suspendata. Certificatul de grefa privind introducerea plangerii se elibereaza in aceeasi zi, sau in ziua urmatoare, trebuie sa faceti o cerere in acest sens, cerere care se timbreaza. Plangerea contraventionala nu se timbreaza. Executarea silita a amenzii se putea porni daca se depasea termenul de introducere a plangerii si nu se formula o astfel de plangere sau daca plangerea era solutionata cu respingerea ei. In contestatia la executare solicitati anularea formelor de executare silita efectuate impotriva dvs. ca fiind savarsite cu incalcarea legii, in lipsa unui titlu executoriu, procesul verbal de contraventie fiind contestat prin plangere. Cautiunea este necesara numai daca in cadrul contestatiei la executare veti solicita suspendarea executarii silite. Fiind in posesia certificatului de grefa prin care veti dovedi formularea plangerii ce suspenda de drept executarea, nu aveti de ce sa solicitati suspendarea executarii in cadrul contestatiei la executare. Veti comunica organelor fiscale copia certificatului de grefa privind introducerea plangerii contraventionale. In cererea de eliberare a unui certificat de grefa sa mentionati seria si nr. procesului verbal de contraventie, din data ... intocmit de ...., prin care ati fost amendat cu suma de ..., act impotriva caruia s-a formulat plangere contraventionala ce suspenda de drept executarea, conform art. 32 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001. Doar in situatia in care, ulterior comunicarii certificatului de grefa, organele fiscale vor continua efectuarea unor acte de executare, veti solicita si suspendarea executarii silite.

P.S.: am o intrebare- de ce a fost amendata o persoana juridica de catre politia autostrazi ?
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Sunt pe deplin lamurita!
Cazul este complex. Am sa va scriu pe scurt.
In luna aprilie S.C. X a achizitionat o remorca de la S.C. Y, pe care intentiona sa o ataseze la o duba in scopul transportului de marfuri produse de S.C. X. Neavand posibilitate de a o transporta de la sediul vanzatorului la sediul cumparatorului, a lasat-o in garajul cumparatorului pana la o data ulterioara cand se va gasi o solutie de transport. La un moment dat in luna mai, S.C. Y, notifica S.C. X sa-si ridice remorca intr-un anumit termen. S.C. X monteaza rapid un carlig la duba si trimite soferul sa aduca remorca, Pe drumul de intoarcere, la KM Z, soferul este oprit de un echipaj de politie rutiera (IGPR Autostrazi) , este intrebat daca are tahograf si neavand, S.C. X primeste o amenda contraventionala de 9000 lei.
Din nestiinta (initial) dar si din lipsa de timp pentru informare si luarea masurilor necesare in astfel de situatii (licenta/certificat de transport de la ARR, tahograf, persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport, etc.) S.C. X nu a montat un aparat tahograf la duba plus remorca (considerata ansamblu de vehicule ce depaseste masa totala maxima autorizata de 3,5 tone) si astfel primeste amenda in baza OUG nr. 37/2007:oops:
Dupa parerea mea si dupa ce am citit mai multe acte normative referitoare la transporturi, am ajuns la concluzia ca politia rutiera din exces de zel si din necunoasterrea in concret a atributiilor ce-i revin, a aplicat in mod gresit prevederile OUG nr. 37/2007 in cazul meu.
Documentandu-ma am gasit in Regulamentul European al CE nr. 561/2006 (in urma caruia a fost adoptata OUG nr. 37/2007) un art. care prevede ca in cazul in care nu se efectueaza transport rutier de marfuri in scop comercial cu vehicule cu mtma cuprinsa intre 3,5 si 7 tone prevederile prezentului regulament nu sunt aplicabile. In cazul meu nu numai ca nu se efectua transport de marfuri in scop comercial dar nu aveam nici un fel de marfa in duba si remorca!!!! Politia rutiera nu a avut nici rabdare si nici "bunavointa" de a constata imprejurarile de fapt in care s-a produs "contraventia". Asa ca m-am inarmat cu multa rabdare si cu multa legislatie in domeniul transporturilor si am contestat acel proces verbal. Ce va urma voi vedea:luck:

Cred ca am divagat de la subiect insa la un raspuns atat de clar si concret trebuia sa dau o lamurire.
Daca ma mai puteti ajuta cu niste pareri/sfaturi va sunt recunoscatoare.:coffee:
Trebuie sa insistati pe sublinierea diferentelor intre circulatia rutiera si transportul rutier de marfuri si persoane, actul normativ cu caracter special fiind aplicabil doar transporturilor rutiere de marfuri si persoane.

Alte discuții în legătură

Competenta agentului constatator MINOKA HR MINOKA HR Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la competenta politiei rutiere de a efectua controale in trafic in baza OG 37/2007 (control existenta ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita contraventie smeagull smeagull Buna ziua, Sunt consilier juridic la primul abuz al primariei asupra s.c. la care lucrez, si am nevoie de putin ajutor: Starea de fapt: Politia comunitara a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto nicolaeana1980 nicolaeana1980 Buna. Ma numesc Ana si pe 05.07 am fost oprita de politie in intersectia Dorobanti cu Charles de Gaulle pt ca am \"fortat galbenul\". Nu am semnat procesul ... (vezi toată discuția)