avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Competenta agentului constatator
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Competenta agentului constatator

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la competenta politiei rutiere de a efectua controale in trafic in baza OG 37/2007 (control existenta tahograf) avand in vedere ca in conformitate cu normele de aplicare a acestei Ordonante ARR-ul este Coordonator national al activitatilor de control si cf. art.14 din aceste norme: Pentru verificarea respectarii perioadelor de conducere si a perioadelor de odihna ale conducatorilor auto, care efectueaza transporturi rutiere, a tahografelor si a datelor inscrise pe foile de inregistrare utilizat, personalul cu atributii de inspectie si control al Coordonatorului national va fi pregatit profesional pentru desfasurarea acestei activitati."
Insa la art.2 (2) este prevazut ca:"Controlul in trafic se efectueaza de catre personalul cu atributii de control din cadrul ARR [i]si/sau de catre politistii rutieri, potrivit competentelor legale."
As vrea sa-mi spuneti care sunt aceste competente legale ale politistilor rutieri
si in ce act normativ le gasesc.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 17:29, 19 Septembrie 2009
Ati fost sanctionat de catre politia rutiera in baza OG 37/2007?
Daca DA...ne spuneti si care a fost incadrarea juridica a faptei, adica care este articolul din OG 37/2007.
Sincer, pana acum am vazut procese verbale incheiate in baza acestei ordonante doar de reprezentantii ARR. Iar uneori , domnii inpectori de trafic au mai incurcat articolul (mai bine zis punctul) si au fost anulate respectivele procese verbale.
Problema este urmatoarea:
O S.C. cumpara o remorca de la S.C. Y, in luna Z. Neavand posibilitatea sa o aduca din localitatea de unde a cumparat-o in localitatea cumparatorului, o lasa in garajul vanzatorului pana in momentul cand primeste o notificare sa-si ridice remorca din cauza ca vanzatorul are nevoie de spatiu. Cumparatorul, S.C. X monteaza repede un carlig la o duba (de 3,5 t pentru care nu exista obligatia detinerii tahografului) si trimite soferul sa o ridice si sa o transporte la sediul S.C.X.
Pe drumul de intoarcere, BPR Autostrazi opreste soferul (si dupa o discutie????) solicita sa vada tahograful, deoarece, motiveaza ei, ansamblul duba plus remorca depaseste MTMA 3,5 t si exista obligatia detinerii tahografului (cf. art. 8 pct. 1 din OG 37/2007 constituie contraventie "utilizarea unui vehicul fara tahograf...").
Mentionez ca nu se efectua un transport rutier de marfa in scopuri comerciale ci se transporta un obiect cumparat (remorca) de la locul vanzarii/cumpararii la locul (sediul) cumparatorului iar nici in duba nici in remorca nu exista nici un fel de marfa, lucru neconstatat de politisti (nu au avut decat curiozitatea existentei tahografului).
Motiv pentru care au intocmit un pv de contraventie avand drept sancitune amenda in valoare de 9000 lei si masura imobilizarii ansamblului de vehicule, ultima amsura nefiind executata ci doar trecuta pe hartie.
Din cele expuse, bazandu-ma si pe Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 561/2006, am contestat acest pv, pe fond dar cred ca as putea invoca si exceptia lipsei de competenta a agentului constatator precum si excesul de zel al acestora in aplicarea dispozitiilor OG 37/2007 si a normelor metodologice de aplicare.
Dvs. ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura contestatiei la executare silita MINOKA HR MINOKA HR Buna seara, As dori sa ma ghidati si pe mine in labirintul cailor procedurale. Problema este urmatoarea: S.C. X a primit in luna mai o amenda contraventionala ... (vezi toată discuția)
Licenta de teansport pt autoutilitara de 3.5t pdaniel1975 pdaniel1975 Buna seara va supun atentiei urmatorul aspect: detin o platforma de tractari auto de 3.5t,imn in ro,pe persoana fizica,detin pfa cu codurile caen respective,am ... (vezi toată discuția)
Amenda diagrama tahograf gheo70 gheo70 Buna ziua! In urma cu putin timp am fost sanctionat contraventional cu amenda de Politia Rutiera ,fapta fiind prevazuta de OG 37/2007, art 8/1/25 si ... (vezi toată discuția)