avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Dupa decesul tatalui meu (2001) si ca urmare a dezbaterii succesiunii in 2008, fratele meu si eu suntem mostenitori ai unui apartament cu 3 camera si ai unei case cu 4 camera la tara. Mama a renuntat la partea ei de mostenire.Doresc sa cer iesirea din indiviziune si am cateva intrebari:
1. pot obtine o camera in apartament si o camera in casa de la tara?
2. Voi avea acces la dependinte si drum de acces?
3. pot mama si fratele sa impiedice partajul?
4. unde este mai rezonabil sa cer acest partaj: notar sau instanta?
Mentionez ca mama are in folosinta casa de la tara si fratele locuieste in apartament . In 2006 m-au evacuat din apartament si s-au opus deschiderii succesiunii. Sotul meu si cu mine am achitat in intregime taxa pentru succesiune.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: danicka , utilizator 17:31, 9 Iunie 2016
Daca va intelegeti toti mostenitorii, puteti face iesirea din indiviziune si la notar.

Daca nu va intelegeti, atunci va fi obligatoriu sa apelati la instanta.

In ceea ce priveste obtinerea unei camere din apartament, este putin probabil. Aceasta nu inseamna iesire din indiviziune, atat timp cat raman cote indivize ; adica in acea camera va trebui sa patrundeti folosind o portiune comuna, probabil un hol si o usa. Nu cred sa existe posibilitatea ingradirii, astfel incat sa patrundeti in camera respectiva pentru a o folosi, pe o intrare total separata.
În proces se va face expertiza și se va stabili dacă imobilul este partaja îl în natura.
Asa veți afla ce vreți.
daca nu pot obtine drept de folosinta asupra unei camere in ambele immobile, ce alte alternative exista? eu am incercat sa negociez cu fratele si mama timp de 8 ani dar ce doresc ei este ca eu sa nu mai am nici o pretentie, ca si cum as decedat si nu mai nici un drept; Ei vor sa aiba drepturi de folosinta exclusiva asupra ambelor immobile si se opun incheierii oricarui fel de act. nu vor nici sa ma despagubeasca, nici sa cedeze alte bunuri, nici sa faca partaj, nici sa-mi dea drept de folosinta.
multumesc pentru clarificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La cat am dreptul dintr-o mostenire? mirclau mirclau buna ziua am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma luminati dvs am mostenit impreuna cu fratele si mama mea o casa+teren aferent si un teren ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Pb ivite intre 2 frati privind terenul si casa mostenite de la parinti Morrigan Morrigan Inainte de toate, salut comunitatea avocatnet. Acum sa trec la subiect: Doi frati au mostenit in cote egale un teren de 250 mp si o casa cu 4 camere + ... (vezi toată discuția)