Buna ziua
Problema mea este urmatoarea:
Tatal meu a suferit un accident cerebral hemoragic in urma caruia a ramas cu sechele grave atat fizice cat si psihice.Are dementa vasculara,este hemiplegic ,memoria este afectata sever,are simptome delirante,halucinatii.Este sub tratament psihiatric.Discernamintul lui este nul.
Este incadrat in grradul de handicap grav cu asistent personal.
Inainte de accident decisesem sa vindem apartamentul dar acum situatia sa complicat
Din cat am inteles trebui deschis un proces in care se cere punerea sub interdictie,in urma evaluarii medicului de la IMNL apoi judecatorul decide punerea su interdictie daca este cazul.
Intrebarile mele sint urmatoarele:
Am nevoie de un avocat specializat in dreptul familiei,civil sau este suficient un avocat din oficiu?
Care este procedura standard?
Ce valoare au taxele pentru curatela,tutela punere sub interdictie?
Care este onorariul (mediu) pentru acest gen de proces si cum se calculeaza?
Din cate am inteles persoanele cu certificat de handicap grav sint scutite de taxa de timbru.Adevarat?
Mai exista si alte taxe?Puteti avansa o suma ca si cheltuiala totala pentru intreg procesul?
Un notar mia spus ca procesul ar putea dura intre 6-12 luni. Confirmati?
Sint pe punctul de a ma angaja ca asistent personal pt tatal meu (momentan nu lucrez.)Legea .art 112 specifica ca cel care solicita tutela trebuie sa fie angajat.E valabil pentru toate cazurile sau este interpretabil?Are insemnatate in fata instantei?
Pentru a cumpara un imobil este necesar acordul instantei tutelare sau acesta este necesar doar la vinzarea imobilului in numele tatalui meu?
Un notar cu care am dscutat ma informat ca doar la vinzarea imobilului este necesara acest acord nu si la cumpararea ulterioara a unui imobil.Din cate mi sa spus este suficienta semnatura mamei mele pentru cumpararea unui imobil pentru parintii mei.Confirmati?
Apreciez daca mi-ati putea raspunde punctual.Va multumesc anticipat
imi puteti trimite oferte de colaborare odata cu raspunsul.
Puteti cere punerea sub interdictie , proces ce va putea dura pana la un an. Nu se platesc taxe de timbru, doar onorariul de avocat si expertiza IML . Costurile sunt la aproximativ 1000 lei onorariu avocat si 200 -300 lei expertiza , ce se pot achita in rate pe parcursul procesului . Mama poate cumpara un imobil singura , bunul fiind considerat comun daca e dobandit in timpul casatoriei cu bolnavul , Insa e bine sa evitati sa mai cumparati bunuri pe numele interzisului pentru ca nu puteti sa le mai scoateti din patrimoniul acestuia decat cu acordul instantei si sa dati apoi socoteala de fiecare banut.