avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calitate asigurat sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calitate asigurat sanatate

Sunt casnica si doresc sa platesc asigurarea de sanatate pentru a beneficia de un consult medical. Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de asigurarea de sanatate si dupa depunerea acestor acte la casa de sanatate cat timp va dura pana voi deveni asigurat? Mentionez ca nici sotul nu lucreaza pentru a putea avea calitatea de co-asigurat. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 29 Mai 2016
Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1250 lei), iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 68,75 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.

Contractul de asigurare este valabil de la data semnarii acestuia.
Contributia de 68,75 lei/luna trebuie achitata pe 6 luni in urma?
Ordinul CNAS nr. 581/2014 - aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat :
Art. 6.
(1) Persoanele care nu realizeaza venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate

(2) Persoanele care au obligatia sa se asigure, care nu pot dovedi plata contributiei si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei prevazute in Codul fiscal la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii

(3) Persoanele prevazute la alin. (2) sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni si a lunii curente, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. In situatiile in care persoanele prevazute la alin. (2) au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie recuperarea sumelor restante cu titlul de contributie, precum si accesoriile fiscale se realizeaza de ANAF, prin organele fiscale teritoriale, in conditiile legii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la sanatate - persoana fara venituri conexcar conexcar Daca esti persoana fara venit trebuie sa platesti contributia la sanatate pe ultimele 6 luni +luna in curs indiferent din ce luna nu mai muncest? (vezi toată discuția)
Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari de sanatate Corina6 Corina6 Am avut serviciu pana in 2006 . Din 2007 pana acum in 2015 sunt persoana fara venit . Nu detin casa si masina si teren. Nu am ajutor social deoarece nu ... (vezi toată discuția)