avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi si Obligatii angajat cu CM administrat de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi si Obligatii angajat cu CM administrat de firma HR

Buna seara,

Ma aflu in urmatoarea situatie: angajata cu CM administrat de o firma de HR perioada nedeterminata de mai multi ani datorita unui contract ce exista la vremea aceea intre angajator si firma de HR.
Pana la momentul intrarii in CCC am semnat si respectat ROI firmei pentru care am prestat servicii si pentru care am semnat de luare la cunostinta , mi s-au aplicat drepturile si obligatiile acestei firme.
A venit vremea sa ma reintorc in campul muncii si surpriza, firma pentru care am lucrat nu mai are contract de prestari servicii cu cea de HR eu ramanand angajata a celei din urma.
Perioada pentru care imi cer drepturile legale ( zile CO neefectuate si marirea salariului de care as fi avut dreptul daca eram activa ) este acoperita de contractul de prestari servicii intre cele doua firme insa cei la care ma intorc imi refuza drepturile motivand ca ei sunt obligati sa imi acorde drepturile specificate in ROI-ul lor , act pentru care nu am semnat niciodata de luare la cunostinta. Ce este si mai revoltator e faptul ca in perioada concediului prenatal au primit si pentru mine marirea de salariu insa neputand fi operata a ramas la dosarul de personal fara a emite ei actul aditional acesta urmand sa fie redactat la reactivarea contractului. Acum spun ca nici macar acela nu e obligatoriu.Zilele de CO ce mi s-ar fi cuvenit pentru anul trecut erau mai multe decat cele specificate de ei .
Va rog sa ma luminati :
1. care sunt zilele de CO ce mi se cuvin ? Cele specificate in ROI angajator pentru care am prestat servicii si de care am beneficiat in fiecare an de la angajare sau cele din ROI firma HR unde apar ca si angajata dar pentru care nu am semnat deoarece nu mi-a fost niciodata comunicat in toti acesti ani?
2. in perioada cat eu am avut CM suspendat au fost si alti colegi pe aceeasi functie cu mine carora li s-a aplicat marirea de salariu. E legal sa-mi refuze narirea salariului ? procentul nu e foarte mare insa e dreptul meu si nu vreau sa renunt la el.
3. Conform OUG 111/2010 modificata ei sustin ca sunt protejata de lege doar 6 luni si nu iau in calcul perioada in care beneficiez de stimulentul de insertie , perioada in care legea le interzice sa ma concedieze. Cum stau lucrurile acum? De la 1 iulie voi intra in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului insa vreau sa ma intorc mai devreme pentru a beneficia de stimulent si evident de protectia care imi este oferita pe perioada in care il incasez.

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. avizate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 1 Iunie 2016
1. Zilele de CO care vi se cuvin sunt cele mentionate in c.i.m. sau daca sunt alte prevederi mai avantajoase cele din c.c.m. aplicabil sau reg.intern al angajatorului.

2. Nu are nicio legatura acel contract de prestari servicii cu calitatea dvs de salariata.
Reg.Intern este opozabil,in general, numai salariatilor firmei emitente si nu a altor persoane.

Dvs. v-ar fi aplicabil R.I al firmei HR unde apareti ca si angajata .Spun asta intrucat sustineti ca nu vi s-a adus la cunostinta prevederile acestuia.

3. C.i.m. pentru ce a fost suspendat , CCC sau alte situatii ?

4. OUG 111/2010 s-a modificat in privinta perioadei respective. Astfel:
- pana la 01.07.2016 , reglementeaza o durata maxima in care angajatorul are interdictia de a va concedia. Textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Art.25 din OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
...
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

- dupa 01.07.2016, textul de lege are urmatorul continut :
art.25
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
...
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

In acest caz, legiuitorul nu a mai dat posibilitatea angajatorului de a stabili in ccm aplicabil sau in reg.intern o durata mai mica privind interdictia concedierii ci a stabilit o durata fixa de 6 luni.
Problema care este discutabila, este ce putem sa intelegem prin sintagma "o singura data".

Se poate observa ca, alin.3 astfel modificat nu aduce clarificari in sensul datei de la care se calculeaza acest termen.
Practica uzitata arata ca termenul curge de la data incetarii platii stimulentului de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la serviciu dupa concediu crestere copil ElaBocai ElaBocai Buna ziua! Daca ma intorc la serviciu cu minim 60 de zile inainte de inplinirea a 2 ani a copilului, se va acorda stimulent de insertie pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Concediere in stimulent de insertie ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, Se poate concedia o persoana aflata in stimulent de insertie? A fost in concediu crestere copil 1 an si-a reluat activitatea si acum primeste ... (vezi toată discuția)
Concedierea salariatei revenita din concediu crestere copil Herra_ Herra_ Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:concediere salariata revenita din CCC Salariata ar vrea sa o disponibilizam, patronul ar fi de acord (asta intre ... (vezi toată discuția)