avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil si prenatalul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil si prenatalul

Buna ziua,

as vrea sa stiu cum se face calculul pt indemnizatia de crestere copil, cu noua lege, in conditiile in care as intra in concediu de risc sarcina si concediu prenatal care stiu ca sunt platite cu 85% din salariu.
Afecteaza acest lucru la calculul indemnizatiei? Pt aceste luni de concediu prenatal, la calculul indemnizatiei se ia in considerare salariul meu in proportie de 85% sau de 100%?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 13 Iunie 2016
Cat v-ati aflat in concediu de risc si concediu de maternitate nu ati realizat venit din salariu pt ca nu ati prestat activitate,in schimb ati beneficiat de indemnizatii de c. de risc respectiv maternitate.In concluzie acest tip de venituri va for fi luate in calcul si nu salariul
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator
Indemnizatia lunara pentru concediu crestere copil este in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni (inclusiv luna nasterii).

Astfel se iau in considerare : venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit , dar si indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (indemnizatia de maternitate pentru concediu prenatal).
Multumesc pentru raspunsuri. Deci ar fi de preferat sa intru cat mai tarziu in acest concediu de pre si post natal. Se poate sa il iau pe tot dupa ce am nascut? Mai am 21 de zile de concediu de odihna si as vrea sa-l iau inainte de a naste. Ce se intampla daca totusi nasc in perioada concediului de odihna? Intru direct in post-natal si pierd zilele de concediu si pre-natalul?
1. Puteti intra in CO inainte de a intra in concediu de maternitate sau pana la data nasterii copilului dupa care sa intrati in concediu postnatal.

2.
Ce se intampla daca totusi nasc in perioada concediului de odihna? Intru direct in post-natal si pierd zilele de concediu si pre-natalul?


Sunt doua posibilitati :
- fie terminati concediul de odihna ,dupa care intrati in postanatal

- fie se intrerupe concediul de odihna si intrati in postnatal. In aceasta. concediul de odihna se intrerupe, urmand ca sa efectuati restul zilelor de concediu dupa ce a incetat concediu de maternitate, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Art.145 C.mun.
......
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
....
Tot nu mi-e clar daca, in cazul in care aleg varianta sa termin mai intai concediul de odihna ( ca sa nu pierd aceste zile si ca sa pot lua salariul in proportie de 100% dar si sa fie acesta luat in considerare pt calculul indemnizatiei ), voi putea apoi intra in cele 126 de zile de concediu de pre si postnatal ( sau se reduce la jumatate nr acestora ), si abia apoi sa-mi depun dosarul de CCC.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, ma puteti ajuta va rog cu o solutie la urmatoarea situatie: O angajata aflata in concediu de odihna naste, cu ce data se acorda concediu pre/post ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal, concediu de maternitate, concediu crestere copil b_adriana2000 b_adriana2000 Buna ziua, sunt insarcinata(sarcina gemelara) in 32 saptamani si ma aflu in concediu de risc maternal din 15.09.2014 (sapt 19 de sarcina) si de la 1.01.2015 ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)