Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului.Vezi agenda evenimentului și participă →
Va retin atentia cu o mica dilema.
Mama mea este stabilita in SUA (cetatenie romana +americana).
Doreste sa ii achizitionez o casa in Romania (pentru a avea o locatie stabila la batranete).
Categoric am nevoie de o procura pentru a face achizitia pe numele ei si pentru a incheia contracte cu furnizorii de utilitati pentru locatia respectiva.
Dilema mea are 2 parti:
1. Exista un model tip (sau general uzitat) pentru o astfel de procura?
2. In SUA, procura poate fi facuta la un notar autorizat si autentificata cu Apostila de la Haga? Sau este absolut necesar sa se deplaseze la ambasada? Am intrebat 2 notari si am primit 2 raspunsuri opuse ...
Notarii din SUA nu au nicio legatura cu ce intelege Europa ca ar fi un notar. Cu cateva zeci de dolari oricine isi poate cumpara on line dreptul de a notariza acte (in fapt, e un fel de dare de data certa + certificare de semnatura). Insuficient ptr UE.
Ca sa nu aveti probleme in Romania cu incheierea unui act autentic notarial, procura ar trebui sa fie autentica conform sistemului in care urmeaza sa o utilizati.
De aceea, cel mai sigur este ca mama dvs. sa se deplaseze la ambasada, care are functiunea unui notariat si sa faca procura. In plus, aceasta procura se inscrie automat intr-un registru national notarial al procurilor, ptr a putea fi verificata de notarul care instrumenteaza vanzarea, ptr a se evita falsificarile si ptr a fi opozabila oricui. O procura americana nu poate fi verificata.
Deci, ambasada.