avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii din textul plangerii

Am depus plangere impotriva incheierii de respingere a cererii de intabulare. Motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata.
In plangere, ca si petit solicit notarea litigiului astfel;
"De asemenea, datorita suspendarii de drept a art.50 alin.(2) teza doi din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.467/2008, rog ca prezenta plangere sa fie inscrisa in cartea funciara si sa fie inaintata judecatoriei competente, insotita de dosarul complet al incheierii, pe care inteleg sa-l utilizez in probatoriu, alaturi de proba cu martori si expertiza tehnica, toate in cazul in care nu procedati la corectarea erorilor si va mentineti decizia de respingere a solicitarii de intabulare."
Sunt in litigiu de 8 luni, iar vecinul cu a carei parcela ma suprapun continua demersurile pt, obtinerea avizelor pentru obtinerea autorizatiei de construire, prezentand extrase de carte funciara "curate" fara sa se fi operat notarea litigiului.
Sun la biroul juridic OCPI, iar jurista imi spune initial - fara a fi verificat dosarul - ca nu poate fi asa caci oficiul noteaza in continuare din oficiu litigiile. A doua zi imi spune ca nu s-a operat notarea pt. ca incheierea mea de respingere are ca obiect o parcela pt. care nu s-a deschis CF si nu aveau unde nota plangerea (?!). Eu o contrazic, sustinand ca atata timp cat incheierea invoca suprapunerea, litigiul se noteaza in CF al parcelei cu care ma suprapun.

De altfel la o interpretare in spiritul legii a DCC, eu as spune ca inscrierea din oficiu se mentine.

"Din acest punct de vedere, textul de lege criticat potrivit căruia plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară este neconstituţional în măsura în care îngrădeşte accesul direct şi la instanţa de judecată competentă să judece plângerea.
În consecinţă, Curtea reţine că obligaţia contestatorului de a depune plângerea împotriva încheierii de înscriere sau de respingere a cererii de înscriere în cartea funciară la biroul teritorial din cadrul oficiului teritorial subzistă, acesta având totodată dreptul de a se adresa direct instanţei de judecată competente, în vederea respectării drepturilor sale constituţionale de acces liber la justiţie şi la un proces echitabil, judecat într-un termen rezonabil.

Pentru considerentele expuse mai sus,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii DECIDE:

Admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 alin. (2) teza a doua din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care nu permit accesul direct al contestatorului şi la instanţa de judecată competentă."

Intrebarea este deci : In cazul in care plangerea este depusa la OCPI si in textul ei se cere in mod expres notarea litigiului (in cazul in care nu se solutioneaza tehnic), OCPI este obligat sa inscrie plangerea sau partea interesata plateste taxa de notare ?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 19:59, 27 Octombrie 2009
1. Mi-am mai exprimat si aici pe forum, ca si in salile de judecata, mirarea cu privire la fenomenul numit "suprapunerea parcelelor". E ceva demn de "X files" "Millenium" sau ... whatever ... . Da' ce, parcelele de teren sunt un fel de carpete care pot fi puse una peste alta?
2. In momentul dispunerii notarii litigiului in CF ceea ce conteaza este daca privitor la acel imobil exista un litigiu pe rolul unei instante. Atat. Cu alte cuvinte ceea ce intereseaza BCPI este daca exista identitate intre terenul in litigiu si cel notat in CF X cu nr. cadastral y, caz in care litigiul trebuie notat ori, vice-versa, ipoteza in care litigiul nu se noteaza pt ca priveste un alt imobil neidentificat.
godspeed a scris:

Motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata.

3. Adica, va respingem cererea de inscriere pt ca parcela pe care o cereti sa se intabuleze se suprapune cu o parcela deja intabulata, dar nu va notam in CF litigiul pentru ca nu avem unde, pt. ca nu sunteti intabulat. Creepy, isn't it ?
4. Exista actiunea de rectificare a cartii funciare intemeiata pe prevederile D-L 115/1938 in speta, sau ale Legii nr. 7/1996, in general, prin care inscrierea ori actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea daca nu au fost valabile vor fi rectificate la cererea persoanei interesate. Or, de vreme ce un act prin care s-a intabulat o persoana pe terenul altuia nu poate fi valabil pentru ca exista art. 480 C. civ.; art. 1 din Prot. nr. 1 adit. la CEDO, etc. acesta trebuie sa fie, temeiul cererii de rectificare.
5. In speta de fata cred ca sunt incidente prev. Legii nr. 554/2004 respectiv o actiune in contencios administativ. Haideti sa analizam la rece: nu-ti intabuleaza terenul in CF pt. ca e altul intabulat. OK. Dar atunci de ce nu-ti noteaza in CF-ul aceluia plangerea ta ? Ca daca plangerea e nejustificata vei plati pe temeiul art 998-999 Cod civ. Cum ai acces la justitie in acest caz ? Esti cumva ingradit sa actionezi ? De ce ? Este refuzul OCPI de a nota plangerea ta in CF un refuz de a solutiona o cerere ?
6. Cred ca raspunsul de bun simt trebuie sa fie:"Da!" adica se poate actiona in contencios chemand sa raspunda si pe functionarul "prea diligent".
7. @ godspeed cineva trebuie sa inceapa.
problema se pune in felul urmator. cred ca e o problema de tehnica. am pornit de la cateva ipoteze deduse de mine din postarile dumneavoastra, prin urmare luati postarea sub aceasta rezerva.
1. am dedus ca ati dorit sa va intablati direct pe baza expertizei cadastrale, deci, sa zicem, nu printr-o hotarare judecatoreasca in care sa fie mentionate date de carte funciara.
2. in cadrul procedurii sunt 2 operatiuni distincte, respectiv verificarea celor de la cadastru privind datele de identificare ale terenului urmate de atribuirea de nr. cadastrale, apoi in urma verificarilor si avizarii inscrierea efectiva a terenului in cartea funciara.
3. tot prin deductie am inteles ca probabil cei de cadastru (separati intr-un fel de cei de la cartea funciara) nu au avizat expertiza intrucat terenul se suprapunea peste o identificare anterioara, prin urmare cartea funciara, neprimind avizul expertizei nu putea decat sa va dea incheiere de respingere.
4. plangerea dumneavoastra nu putea fi notata in cf - ul in care era deja intabulata parcela, intrucat cei de la cadastru nu v-au dat nici un identicator unic cadastral, ca sa nu mai spunem ca probabil ca nici nu stiu exact in care carte funciara este intabulat terenul cu suprapunerea.
5. concluziile sunt: unul din cei doi experti au gresit. prin urmare trebuie vazut care dintre ei. cel care v-a facut dumneavoastra expertiza sau cel care i-a facut-o celui ce deja s-a inscris. imi pare rau, dar din acest unghi si plangerea ar fi de respins si tehnic intr-adevar cei de la cartea funciara nu au cum sa o noteze.
6. cartea funciara nu va mai fi niciodata ce a fost - ma refer la acele regiuni unde a existat carte funciara, cat despre restul nu pot sa zic ca au carte funciara, de fapt ma indoiesc ca mai este carte funciara in adevaratul sens al cuvantului.
tdkappa13 a scris:

problema se pune in felul urmator. cred ca e o problema de tehnica.
3. tot prin deductie am inteles ca probabil cei de cadastru (separati intr-un fel de cei de la cartea funciara) nu au avizat expertiza intrucat terenul se suprapunea peste o identificare anterioara, prin urmare cartea funciara, neprimind avizul expertizei nu putea decat sa va dea incheiere de respingere.
4. plangerea dumneavoastra nu putea fi notata in cf - ul in care era deja intabulata parcela, intrucat cei de la cadastru nu v-au dat nici un identicator unic cadastral, ca sa nu mai spunem ca probabil ca nici nu stiu exact in care carte funciara este intabulat terenul cu suprapunerea.
5. concluziile sunt: unul din cei doi experti au gresit. prin urmare trebuie vazut care dintre ei. cel care v-a facut dumneavoastra expertiza sau cel care i-a facut-o celui ce deja s-a inscris. imi pare rau, dar din acest unghi si plangerea ar fi de respins si tehnic intr-adevar cei de la cartea funciara nu au cum sa o noteze.

Multumesc pt precizari, dar nu inteleg mecanismul de "colaborare" intre cele 2 departamente ale aceleiasi institutii. Presupun ca exista unset de atributii separate si competente distincte care le revin, dar in cazul unei cereri de intabulare, finalitatea este inscrierea pe baza unei documentatii. In cazul acesta, motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata, si nu erori de calcul descoperite in documentatia expertului meu topo. Cu alte cuvinte, prezumtia de legalitate a incheierii anterioare ma impiedica sa-mi inscriu terenul. Prezumtia aceasta poate fi rasturnata fie prin modificare cadastrala, urmare a plangerii (OCPI da o alta solutie tehnica, convocand pe cei doi experti topo), fie prin rectificare cadastrala, urmare a actiunii in anularea incheierii "buclucase". Daca gresesc, corectati-ma.
Nu inteleg deci, de ce considerati ca plangerea ar trebui respinsa ca atare#-
I
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
godspeed, utilizator
chestiunea este atat de tehnica si tine de bucataria interna a cadastrului incat este foarte greu sa va explic pe un forum :). ideea e ca nu puteau cei de la cadastru sa spuna ca erorile se datoreaza unuia sau altuia dintre experti - isi depaseau atributiile. singura posibilitate era sa constate ca se suprapune peste o identificare deja facuta si ca nu va pot atribui un nr. cadastral. urmarea imediata este ca in baza constatarii suprapunerii cartea funciara nu putea decat sa respinga cererea de intabulare si nu sa faca aprecieri referitoare la modul in care s-a facut experiza sau la legalitatea actelor sau erorile care au dus la suprapunere.
buuun. de ce nu se poate inscrie in cf-ul domnului celalalt plangerea -1. pentru ca cererea dumneavoastra de inscriere nu cuprinde date de carte funciara, 2. pentru ca nu il priveste pe celalalt deja inscris asta deriva din principiul relativitatii inscrierii.
plangerea dumneavoastra nu poate fi judecata decat in limitele in care s-a dat respingerea, respectiv pe baza datelor si actelor existente la momentul respectiv in dosarul de carte funciara. prin urmare nu, cererea dumneavoastra nu avea cum sa fie admisa.
prezumtia de legalitate poate fi intr-adevar rasturnata, dar indreptandu-va impotriva celui deja inscris, lucru care nu il puteti face prin plangerea impotriva incheierii de cf din motivele deja expuse.
intr-adevar solutia este convocarea celor 2 experti si ar fi excelent daca ati reusi sa rezolvati asa. poate sa nu fie eroarea expertilor si problema sa provina din modul in care s-au eliberat titlurile - n-ar fi prima data cand se elibereaza 2 titluri pe acelasi teren.
am incercat sa va explic cat se poate de bine in conditiile date. sper sa mai fi ridicat ceata.
tdkappa13 a scris:

ideea e ca nu puteau cei de la cadastru sa spuna ca erorile se datoreaza unuia sau altuia dintre experti - isi depaseau atributiile. singura posibilitate era sa constate ca se suprapune peste o identificare deja facuta si ca nu va pot atribui un nr. cadastral.
buuun. de ce nu se poate inscrie in cf-ul domnului celalalt plangerea 2. pentru ca nu il priveste pe celalalt deja inscris asta deriva din principiul relativitatii inscrierii.
plangerea dumneavoastra nu poate fi judecata decat in limitele in care s-a dat respingerea, respectiv pe baza datelor si actelor existente la momentul respectiv in dosarul de carte funciara. prin urmare nu, cererea dumneavoastra nu avea cum sa fie admisa.
prezumtia de legalitate poate fi intr-adevar rasturnata, dar indreptandu-va impotriva celui deja inscris,


=D> Tocmai mi-ati demonstrat ca ANCPI prin OCPI este o institutie absolut redundanta a statului. Daca nu ei - cei care avizeaza documentatiile. atat d.p.d.v. tehnic cat si al legalitatii actelor de proprietate - sunt responsabili in a DEPISTA ERORILE EXPERTILOR TOPO (scuzati:">), inainte sau dupa o intabulare gresita, atunci il putem angaja pe badea Gheorghe la cascaraveta, cu un pix si o stampila, sa "avizeze" favorabil orice desen care da a detrminare in sistem stereo de care-o fi, si-apoi proprietarii dornici sa devina si ei "opozabili" fata de terti, n-au decat sa-si scoata ochii, sau sa aplice "trial by ordeal" ca sa-si detrmine limitele proprietatii.

In alta ordine de idei, daca tot vorbim de principii, art.9 din L. cadastrului vorbeste de cele 3 functii ale cadstrului: tehnica, economica si juridica. Tehnic, am avut o posesie netulburata de 14 ani asupra suprafetei determinate prin masuratorile manuale efectuate cu ocazia retrocedarii, pe baza schitelor parcelare (care fac parte obligatoriu din documentatia topo de intabulare); economic, am platit impozitele aferente suprafetei din titlu iar juridic, titlul si schitele si planul de amplasament ma identiifica ca proprietar al terenului.
Dar, poate mai important ar fi continutul art.30: "(1) Dacă în cartea funciară s-a înscris un drept real, în condiţiile prezentei legi, în folosul unei persoane, se prezumă că dreptul există în folosul ei, dacă a fost dobândit sau constituit cu bună-credinţă, cât timp nu se dovedeşte contrariul."
Va intreb, determinarea acestui aspect - daca OCPI tot nu are competente in privinta determinarii utilizarii corecte a unei ... statii totale - nu ar trebui macar sa se "autosesizeze" daca sunt indicii ca s-a gresit? Ca legea le permite :
Art. 10 alin (1) din Ordinul 634/2006, conchide ca ori de cate ori se considera necesar , ANCPI/OCPI poate efectua verificari pe teren cu privire la corectitudinea intocmirii documentatiei de catre persoana autorizata inainte de a receptiona aceasta documentatie.
Iar daca exista un referat de completare, ca vezi Doamne, se suprapune cu 1770 m2:hm: , nu trebuie comunicat spre stiinta proprietarului, tot conform legii? Ca topografii... doar n-or sa se puna rau cu cei care au painea lor de toate zilele si cutitul in mana? Nu este tot de datoria lor sa convoace topografii si proprietarii pentru solutionarea tehnica, amiabila, inainte sa dea "sentinta" de respingere?
Dar cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca e chestiune atat de tehnica - presupun cu matrici si integrale si C++ - incat nu puteti sa-mi explicati pe forum, ca n-avem...tabla.:hm:
Dar va multumesc oricum pentru anumite confirmari:)

Agh , si :secret: credeti ca are vreo importanta aspectul ca in aceeasi zi am obtinut doua copii certificate complet diferite dupa planul de incadrare in zona al parcelei cu care ma suprapun; unul din arhiva, din dosarul de intabulare al...suprapusului si celalalt, din arhiva electronica la zi a OCPI (baietii de la IT) ? Cel "la zi" pare mai OK si cu ochiul liber fata de cel aflat la dosar, parcela e deplasata inapoi la locul ei spre vest. Numai gardul a ramas ridicat conform primului...:blush2:
Ultima modificare: Marți, 25 August 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)
Refuz inregistrare hotarare judecatoreasca in cartea funciara damalumil damalumil Buna ziua. In urma unui proces de revendicare imobiliara , pornit impotriva mea de catre un domn Y, am obtinut o hotarare definitiva favorabila. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Documentatie cadastrala Liulica Gina Liulica Gina O documentatie cadastrala intocmita de un autorizat si depusa la OCPI nu este verificata de functionarii OCPI, nu au aceasta obligatie sa verifice partea ... (vezi toată discuția)